Νόστιμη Αποκριά στο σπίτι
Η ομάδα του γαστρονόμος online μάζεψε τις αγαπημένες της κρεολιχουδιές για να το «τσικνίσουμε» πρωτότυπα και νόστιμα.
Η εβδομάδα που μεσολαβεί ανάμεσα στην Κυριακή του Ασώτου και την Κρεατινή Αποκριά (τη Μεγάλη Αποκριά) λέγεται και αμολυτή ή απολυτή επειδή (όπως αναφέρει ο λαογράφος Γ. Μέγας) «απολυούνται οι ψυχές των αποθαμένων και βγαίνουν στον Απάνω Κόσμο». Επίσης, λέγεται «άρτσι-βούρτσι» (σ.σ.: που θα πει «άλλα αντί άλλων», αφού δεν ακολουθείται το εθιμοτυπικόν), γιατί δεν νηστεύεται η Τετάρτη και η Παρασκευή της. Όλοι, ακόμα και οι πιο φτωχοί, πρέπει να φάνε κρέας. Την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας πρέπει όλοι να «τσικνίσουν», δηλαδή να ψήσουν κρέας, γι’ αυτό και τη λένε Τσικνοπέμπτη. Αν το άνοιγμα του Τριωδίου είναι τυπικά η αρχή της Αποκριάς, η Τσικνοπέμπτη είναι η ουσιαστική αρχή της και το κρέας αυτής της βραδιάς είναι ψητό για μυρίσει η τσίκνα, να απλωθεί στον αέρα το μήνυμα της γενικευμένης κρεοφαγίας των ημερών. Εύη Βουτσινά
Ακολουθούν «ψητές» λιχουδιές αλλά και τηγανιές, διάφοροι μεζέδες, συνοδευτικά καθώς και το πατροπαράδοτο κοκκινιστό με μακαρόνια, για ποικιλία και νοστιμιά. Κι επειδή Αποκριά δίχως αλκοόλ δεν νοείται, στο τέλος του αφιερώματος θα βρείτε σπέσιαλ προτάσεις που θα «απογειώσουν» το πάρτι σας.
ΤΗΓΑΝΙΕΣ
ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ
- Εύκολο ντιπ μαγιονέζας με μουστάρδα
- Πατατούλες φούρνου με πορτοκάλι και πετιμέζι
- Τζατζίκι με κρέμα σκόρδου, δυόσμο και αγγουράκια τουρσί
- Τηγανητές πατάτες με σπιτική κέτσαπ και ντιπ αρακά
ΣΑΛΑΤΕΣ
ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ
Αρνί
Χοιρινό
Κοτόπουλο
Μοσχάρι
ΣΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΜΑΣ
Μια διευκρίνιση να μου επιτραπεί: Καταλύουμε Τετάρτη και Παρασκευή την εβδομάδα που ανοίγει το Τριώδιο, δηλαδή την εβδομάδα απο την Κυριακη του Τελώνου και Φαρισαίου μεχρι την Κυριακή του Ασώτου.
''Ευρισκόμεθα εντός της Α΄ εβδομαδος του Τριωδίου οπότε καθ΄άπασας τας ημέρας εχομεν κατάλυσιν εις πάντα, παρηγορία δια την προσδοκώμενηνη είσοδον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής''.