Τα μανιτάρια της φωτιάς

{
}

Η αγάπη για τα μανιτάρια είναι μεγάλη κινητήρια δύναμη. Μόλις ξεσπάσουν οι πρώτες βροχές, ξεχύνονται στα δάση οι σύγχρονοι τροφοσυλλέκτες προς αναζήτηση βρώσιμων ποικιλιών· μια πρακτική απόλυτα συμβατή με την σύγχρονη γαστρονομική τάση του foraging (αναζήτηση άγριων χόρτων και καρπών), στην οποία επιδίδονται όχι μόνο εκκεντρικοί foodies, αλλά και οι μεγαλύτεροι σεφ του πλανήτη, με διασημότερο εκπρόσωπο τον Ρενέ Ρετζεπί του δανέζικου εστιατορίου Noma.

 

Ποια είναι η νέα τάση στο χρηματιστήριο της γεύσης; Τα μανιτάρια της φωτιάς ή fire morels, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους κατά χιλιάδες μετά από πυρκαγιές. Ουδέν κακόν αμιγές καλού δηλαδή. Αυτό διαπίστωσαν στο Άινταχο των ΗΠΑ, όταν μετά από τις καταστροφικές φωτιές του περασμένου έτους, είδαν να στήνεται φέτος το καλοκαίρι ένας ολόκληρος μηχανισμός για τη συλλογή και εμπορία αυτού του αλλοπρόσαλλου μύκητα. Οι συλλέκτες αμείβονταν με περισσότερα από 20 δολάρια το κιλό, ενώ οι πιο αφοσιωμένοι από αυτούς κατέληγαν στο τέλος της ημέρας με 1.500 δολάρια στην τσέπη. Αναρωτιέμαι μόνο αν φυτρώνουν και στην Ελλάδα…

(2) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
mister
12.11.2013 | 20:51
Και στη Χώρα μας εμείς οι μανιταρόφιλοι ζήσαμε το ίδιο φαινόμενο το 2008 στο Γράμμο,όταν μετά τις πυρκαϊές της προηγούμενης χρονιάς φύτρωσαν εκατομύρια μορχέλλες....Και με την ευκαιρία να σας επισημάνω κάτι. Δεν ασχολείστε σχεδόν καθόλου με το άγριο μανιτάρι,το οποίο είναι από τα κορυφαία "δώρα" της Φύσης!!! Γιατί ;
aekonomou
21.10.2013 | 14:30
Βεβαίως και φυτρώνουν στην Ελλάδα! Τα έχω μαζέψει στη Χαλκιδική, δυστυχώς, μετά από φωτιά στο δάσος... Η τοπική ονομασία είναι "ματσκάρια"