Στου Αραπιάν
Σε αυτή τη βόλτα βγαίνω πάντα «χαμένος». Γιατί αν αποφασίσω να πάω στην κεντρική αγορά δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσω από τον Αραπιάν στην Ευριπίδου. Και από εκεί δεν φεύγω ποτέ χωρίς να έχω τιγκάρει μια τσάντα με αλλαντικά – «μονάδα πάχυνσης το έχεις κάνει το σπίτι σου» μού λένε οι πιο αυστηροί από τους φίλους μου. Ναι παίδες, συμφωνώ, αλλά πώς να γίνει, δεν φεύγεις από του Αραπιάν χωρίς να πάρεις τον εξαιρετικό, πικάντικο παστουρμά από μπούτι (σσ.: λιγότερο λιπαρός από το κομμάτι που φτιάχνεται από τη ράχη), που παράγεται σε μια σύγχρονη μονάδα στην Προσουτσάνη Δράμας, με την ίδια παλιά συνταγή του παππού Σαρκίς Αραπιάν. Ή το μερακλίδικο σουτζούκι, πάλι δικής τους παραγωγής. Δεν φεύγεις χωρίς μια -έστω μικρή- ποικιλία από τα εκλεκτά αλλαντικά που μαζεύει από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό ο Φάνης Θεοδωρόπουλος, τρίτη γενιά της μικρής οικογενειακής επιχείρησης: σαλάμια αέρος, σαλάμια με διάφορες επικαλύψεις, μορταδέλες, καβουρμάδες και λουκάνικα, προσούτο Δράμας, σπεκ και άλλα πολλά. Ή με μερικά από τα τυριά που επίσης συνωστίζονται στη μικρή αλλά τιγκαρισμένη βιτρίνα του μικροσκοπικού μαγαζιού.
Στα ατού του Αραπιάν το ευγενικό, χαμογελαστό σέρβις και η α λα παλαιά τακτική να σου δίνουν να δοκιμάζεις. Σε αυτή τη βόλτα βγαίνω πάντα «χαμένος» στη μάχη με τις θερμίδες. Παρόλα αυτά ευτυχής.
Αραπιάν, Ευριπίδου 41, τηλ.:210-32.17.238. Ανοιχτό Δευτέρα-Σάββατο, 7 π.μ.-5 μ.μ.