Αλλαντικά απ’ τα λίγα
Ντόπια, πεντανόστιμα αλλαντικά για να ανοίξει η όρεξη.
α) Ο παστουρµάς του Αραπιάν
Εξαιρετικός ο παστουρµάς του µικροσκοπικού µαγαζιού της Ευριπίδου, φτιαγµένος στην Προσουτσάνη ∆ράµας µε την ίδια παλιά συνταγή του παππού Σαρκίς Αραπιάν. Προτιµώ αυτόν που φτιάχνεται από µπούτι, καθότι λιγότερο λιπαρός και πιο φινετσάτος. Μη φύγετε χωρίς σουτζούκι. Aγγ. Ρέντουλας
β) Παστράµι Μιράν
Ενα εξαιρετικό αλλαντικό, από µια οικογένεια που σέβεται την ιστορία της. Το παστράµι Μιράν είναι ταυτόχρονα σύγχρονο αλλά και παραδοσιακό. Πικάντικο, µε πιπεράτη κρούστα και κρεατένια υφή. Χρ. Πέσκιας (Μιράν, Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης)
γ) Παστράµι δραµινό
Από µοσχαρίσιο µπούτι, άπαχο σχεδόν. Προτιµώ συνήθως αυτό του Σαρήµπογια. Καπνίζεται µε ξύλο οξιάς, τυλίγεται και ωριµάζει µε πιπέρια και κόλιανδρο. Ν. ∆ηµητρίου (Εύγευστον, Αραπιάν. Τηλ. παραγωγού: 25210-31.533).
δ) Ζαµπόν καπνιστό Τσιανάβας
Από τα λίγα ζαµπόν ελληνικής προέλευσης µε τόσο επιτυχηµένο κάπνισµα, καλή ωρίµαση και πιπεράτη γεύση. Για σάντουιτς µε τσάτνι και µουστάρδες. Χρ. Πέσκιας (Λεβόν Τσερτσιάν, Elvit, Αδαµίδης, Κωσταρέλος. Τηλ. παραγωγού: 24430-22.460).
ε) Λούζα η εκλεκτή
Προϊόν των χοιροσφαγίων η λούζα, φτιάχνεται πια από Κυκλαδίτες χασάπηδες για τη νοστιµιά της. Από κόντρα φιλέτο χοιρινό, αλατισµένο, καρυκευµένο, περασµένο σ’ έντερο και... στον αέρα να «ψηθεί». Το εκλεκτότερο των Κυκλάδων (ίσως και της χώρας) αλλαντικό. Ο Κουκάς έχει απ’ τη Μύκονο, ο Μανδραγόρας Κέας, το Μαντρί απ’ την Τήνο. Αγγ. Ρέντουλας
στ) Νούµπουλο Κερκύρας
Ζητήστε να σας το κόψουν σε λεπτές φέτες, καθώς έτσι τρώγεται το καπνιστό αυτό αλλαντικό από ψαρονέφρι. Σε µεγάλα ΑΒ και στον Αραπιάν βρίσκουµε εκείνο της κερκυραϊκής αλλαντοποιίας, ενώ στο Natural Path και στο Μιράν την εξαιρετική εκδοχή της Acordo. Ν. Μακρυωνίτου
ζ) Χοιροµέρι κρασάτο Στρεµµένου
Απαλό κάπνισµα, τρυφερό κρέας, µε φίνα αίσθηση κρασιού. Είναι καλύτερα να µπαίνει πρώτο σε πλατό αλλαντικών, λόγω της ντελικάτης γεύσης του, αλλά και από µόνο του είναι ένας νόστιµος µεζές, που ταιριάζει µε µουστάρδες. Ν. Μακρυωνίτου
(Σούπερ µάρκετ ΑΒ, Αφοί Βασιλόπουλοι, My Market. Τηλ. παραγωγού: 22370-80.810).
η) Chutney δαµάσκηνο Τήνου
Τσάτνι από δαµάσκηνα και λευκό κρασί, ιδανικό για αλλαντικά αλλά και για µπρουσκέτες. Γευστικό πολύ και µε καλή υφή. Αλ. Παπανδρέου (Ευ ζην. Τηλ. παραγωγού: 22830-25.904).