Made in Greece

Ψωμιά διαλεχτά

{
}

α) Το «ξινό» του Αµαρουσίου

Το «αστέρι» του παλιού φούρνου «Αµαρούσιον» είναι το ζυµωµένο µε ξινό προζύµι καρβέλι. Το αλεύρι αλεσµένο σε πετρόµυλο. Ψήνεται ακόµα στον ξυλόφουρνο, ενώ τα άλλα ψωµιά ψήνονται στον «κανονικό» φούρνο. Εµεινε αναλλοίωτο για 11 ηµέρες εκτός ψυγείου και η γεύση γεύση. Κ. Πατέρα

 

β) Προζυµένιο καρβέλι και άλλα

Νοστιµότατα ψωµάκια, πάνω από δέκα διαφορετικά είδη. Ξεχωρίζω το προζυµένιο καρβέλι, το «δίχρωµο» µε τα δυο λογιών προζύµια (σταρένιο και σικάλεως) και το άλλο που φτιάχνεται από αλεύρι ντίνκελ, αλεύρι σικάλεως και ηλιόσπορους. Στο «φούρνο του Μπάµπη». Ν. ∆ηµητρίου

 

γ) Μικρά µε παπαρουνόσπορο

Νόστιµα τσιαπατάκια, µε παπαρουνόσπορο, λεπτόψιχα και µε σκληρή κόρα από την «Ηπειρώτισσα». Το ροµβοειδές σχήµα τους και το µικρό τους µέγεθος τα κάνουν ιδανικά για τον µπουφέ. Οµως, στις γιορτές θα βρούµε ακόµη χριστόψωµο, καλές χωριάτικες προζυµένιες µπαγκέτες κ.ά. Ν. Μακρυωνίτου

 

δ) Το καλαµποκόψωµο του Τάκη

Σιµιγδάλι, προζύµι και καλαµπόκι συνθέτουν αυτόν τον γλυκόφαγο, κιτρινωπό άρτο. Σταθερή αξία ο φούρνος «Αρτοποιότης ο Τάκης», µε πολλά και καλά ψωµιά, που ανανεώνονται τακτικά. Ενα από τα νόστιµα καινούργια, το σικάλεως µε υγρή βύνη, πλούσια γεύση και ατελείωτη επίγευση. Ν. Μακρυωνίτου

 

ε) Το ψωµί της Ραλλούς

∆ηλαδή του Γιώργου είναι, του συζύγου της Ραλλούς, που το έφτιαχνε σε «ξένο» φούρνο για να προµηθεύει το παντοπωλείο τους. Η ζήτηση µεγάλη, οπότε άνοιξαν το φούρνο «Μαµά, ψωµί!». Εχουν ολικής και λευκό, µε προζύµι και λίγη µαγιά, αµφότερα πεντανόστιµα. Το αλεύρι από την Αργολίδα. Εχουν επίσης καρυδόψωµο, πλιγουρόψωµο µε φουντούκια και ψωµί ζέας. Aγγ. Ρέντουλας

 

ζ) Με αλεύρι ντίνκελ

Ψωµί µε αλεύρι ντίνκελ από την «Κασσιανή», µε υγρή ψίχα, εξαίσια γλυκόξινη γεύση. Εχει στιβαρή γεύση κι έτσι ταιριάζει πολύ µε αλλαντικά. Αξιόλογο και το ολικής άλεσης µε προζύµι. Ν. Μακρυωνίτου

 

(Επιφάνεια σερβιρίσματος, 56 εκ., Dansk, στα 39,60 €, από την Παρουσίαση)


Μυκονιάτικο χριστόψωµο

Τα καρυκεύµατα (κανέλα, γαρίφαλο, µαστίχα και µαχλέπι) βράζουν στο νερό της συνταγής, έτσι ακριβώς όπως το έφτιαχνε η Μυκονιάτισσα πρόγιαγιά τους στο νησί. Είναι ένα νόστιµο, αφράτο ψωµάκι, στα όρια του τσουρεκιού που αξίζει να δοκιµάσετε. Ν. Μακρυωνίτου (Αρτοποιότης ο Τάκης)

 

Νόστιµο ψωµί έχουµε δοκιµάσει στους εξής φούρνους εκτός Αθηνών (ενδεικτικά): Ble (Θεσσαλονίκη), Αφοί Μάζη (Σπάρτη), Ο φούρνος του Πορίκη (Ιωάννινα), Αντωνακάκης (Ρέθυµνο), Αντωνιάδης (Λάρισα), Γαβανάς (Γαλάτιστα Χαλκιδικής), Σκαρπέλος (Βυτίνα), Κουγιουµτζάκης (Ιεράπετρα), Αλεύρι και Ζάχαρη (Ναύπλιο), Βενέρης (Ηράκλειο), Φραγκόγιαννης (Μεγαλόπολη).

 

Οι διευθύνσεις των καταστημάτων βρίσκονται εδώ.

(1) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
coolxaris
15.01.2013 | 01:39
Delicious...