Made in Greece

Πρώτες ύλες 2

{
}

α) Καστανό ρύζι εν τάχει

Ετοιµο σε 10 λεπτά, ό,τι πρέπει για τα γιορτινά πιλάφια µας. Είναι προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής και φέρει τη σφραγίδα του παραγωγού του από το Κλειδί Ηµαθίας. Αγγ. Ρέντουλας (Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ)

 

β) Ρύζι Νυχάκι Σερραϊκό

Περίφηµα τα σερραϊκά ρύζια για τη γεύση και την καλή συµπεριφορά τους στο µαγείρεµα. Από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Σερρών, αυτό το νυχάκι µπαίνει σε γεµίσεις, πίτες, για πιλάφια, ντολµάδες, αλλά και ρυζόγαλα. Ν. Μακρυωνίτου (Λεβόν Τσερτσιάν. Τηλ. παραγωγού: 23210-88.990.)

 

γ) Πορτσίνι εκ Κοζάνης

Πορτσίνι δεν έχουν µόνο οι Ιταλοί. Τα συγκεκριµένα έρχονται από την Κοζάνη και την κ. Γκότσιου. Θα δώσουν τέτοια ευωδία στις σάλτσες του κρέατος, στις γεµίσεις και στις σούπες που αξίζει να τα αναζητήσετε. Ν. Μακρυωνίτου (Mastiha shop, Μανδραγόρας, Αφοί Βασιλοπουλοι. Τηλ. παραγωγού: 24610-28.958.)


 

α) Βούτυρο αιγοπρόβειο Γιαννάκη

Το ιδανικότερο υλικό για εξαιρετικούς κουραµπιέδες, ανατολίτικα γλυκά, σαραγλί, γαλακτοµπούρεκο, καταΐφι. Μ. Ασλάνογλου (Κρεοπωλεία Κολοβός, Καραµπετάκος, Μανδραγόρας. Τηλ. παραγωγού: 26740-72.372.)

 

β) Βούτυρο µε τρούφα ελληνική

Αρωµατικό, πλούσιο και τρουφένιο. Ο,τι πρέπει για τις πατατούλες φούρνου, τα ριζότο, τα ζυµαρικά. Αλειµµα για φρυγανισµένα ψωµάκια και κρακεράκια, δίνει εξαιρετικό άρωµα στις σούπες και ωραία βελουδένια υφή. Από την ευβοϊκή εταιρεία ∆ίρφυς. Ντ. Νικολάου (Θανόπουλος, Μπαλάσκας. Τηλ. παραγωγού: 22820-29.211.)

 

γ) Τραχανάς µε φρέσκα αυγά και γάλα

Σε πρόσφατο ταξίδι µου στη Γλυκόβρυση Λακωνίας, επισκέφτηκα την παραγωγή του Οίκου Αδαµαντίνα. Ενα από τα προϊόντα που ξεχώρισα είναι ο τραχανάς που φτιάχνεται µε φρέσκο γάλα και αυγά. Κάντε τον σούπα βελουτέ ή, αλλιώς, κοκκινιστό. Α. Παπανδρέου (Πράσινο biomarket, Λεβόν Τσερτσιάν, Εύγευστον. Τηλ. παραγωγού: 27350-91.300.)


α) Σύκα ξερά Ταξιάρχη

Λεπτόφλουδα και ζουµερά, τα ξερά σύκα του Συνεταιρισµού Ταξιάρχη Ευβοίας είναι τέλεια για πλατό τυριών και αλλαντικών, αλλά και για το µαγείρεµα. Επιπλέον, αναγράφουν την εσοδεία, οπότε ξέρεις ότι είναι φετινά. Ν. Μακρυωνίτου (ΑΒ, Ματσούκας, Σκλαβενίτης. Τηλ. παραγωγού: 22260-71.481.)

 

β) Γλυκοπατάτες ελληνικές

Οι γλυκούτσικες, κοκκινωπές πατάτες από τα Τρίκαλα και οι συγγενικές τους λευκές της Αχαΐας, µε τη µεστή γεύση και την αµυλώδη υφή, κάνουν εκλεκτούς πουρέδες, βάση για σούπες κ.ά. Ν. Μακρυωνίτου (ΑΒ Βασιλόπουλος)


α) Σάλτσα γλυκόξινη µε µέλι

Μέλι, ντοµάτα και µήλο συνδυάζονται -περιέργως- αρµονικά και δηµιουργούν µια νόστιµη σάλτσα για τα «γλυκοµαγειρέµατα» των εορτών. Ν. Μακρυωνίτου (Εργον, Ελληνικό Παντοπωλείο, Θανόπουλος, Πανδαισία. Τηλ. 22510-42.659.)

 

β) Πετιµέζι της Μαριάννας

Πηχτό, πλούσιο και αρωµατικό, ένα εξαιρετικό πετιµέζι για να ενισχύσετε το γλάσο στο χοιρινό, να προσθέσετε στις βινεγκρέτ της σαλάτας και στις σάλτσες και να προσθέσετε στο ταψί µε τις ψητές πατάτες. Ντ. Νικολάου (Efi's Deli, Πανδαισία, Παντοπωλείο της Μεσογειακής ∆ιατροφής. Τηλ. παραγωγού: 23990-20.450.)

 

γ) Ξίδι Μαρουβά

Ελαφρώς καπνιστό ξίδι από την Κρήτη, που ωριµάζει σε δρύινα βαρέλια και παρασκευάζεται από σταφύλια Μαρουβά, παλιά ντόπια ποικιλία. M. Ασλάνογλου (Oliviers & Co.)


 

α) Καλαµποκάλευρο Σερρών

Από τους Μύλους Καπλανίδη έχουµε δοκιµάσει µια ενδιαφέρουσα γκάµα από άλευρα και σιµιγδάλια. Το εν λόγω αλεύρι καλαµποκιού αποτελεί µια καλή βάση για τα καλαµποκόψωµά µας, στα οποία, εκτός από την ξανθιά όψη, χαρίζει και τον ιδιαίτερο και γλυκό γευστικό χαρακτήρα του καλαµποκιού. Ν. Μακρυωνίτου (Carrefour. Τηλ. παραγωγού: 23210-97.712).

 

β) Χαρουπάλευρο για το ψωµί

Από τα νοστιµότερα ψωµιά που έχω δοκιµάσει είναι αυτά µε το χαρουπάλευρο. Ετσι και βρεθεί µια καλή συνταγή, µε δαύτο µπορούµε να κάνουµε θαύµατα. Το ψωµί που θα φτιάξουµε είναι άριστο συνοδευτικό για αλλαντικά, λουκάνικα και κρέας. Ν. Μακρυωνίτου (Μανδραγόρας)


 

α) Κασετίνα µε ξίδια Νεµέας

Γλυκόξιδο, βαλσαµικό, µε θυµάρι, µε σκόρδο και µε βασιλικό - 5 βιολογικά ξίδια της ποικιλίας Αγιωργίτικο (και ένα από Ροδίτη), κατάλληλα για σαλατικά και µαρινάδες. Και µαζί, ένα πετιµέζι. Ε. Βουτσινά (Ελληνικά καλούδια, κάβα Οκτάνα. Τηλ. παραγωγού: 210-92.27.050.)

 

β) Αγριογούρουνο σε µαρινάδα

Νοστιµότατο κρέας αγριογούρουνου από τη Φάρµα Φωτιάδη σε µαρινάδα από εξαιρετικής ποιότητας υλικά, χωρίς χηµικά. Οι συσκευασίες είναι από 750 έως 900 γρ. Ντ. Κιούσης (Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ)


 

α) Μέλι θυµαρίσιο από την Ανδρο

Από τις καλύτερες εκδοχές θυµαρίσιου µελιού που έχω δοκιµάσει, είναι το ανδριώτικο µέλι Αγίου Πέτρου της οικογένειας Πετσά. Καθαρότητα γεύσης και άρωµα λεπτό και δυνατό συγχρόνως. Κ. Πατέρα (Κωσταρέλος)

 

β) Ξηροί καρποί ελληνικοί

∆εν του ξεφεύγει τίποτα του κ. Χαρίλαου. Αµύγδαλα από την Καβάλα, φιστίκια από τας Σέρρας, καρύδια άγρια, γεµάτα αρωµατικά έλαια. Ο,τι δεν βρίσκει ελληνικό, το φέρνει απέξω. Καταπληκτική και η ποικιλία σε ξερά φρούτα: ξινά νεκταρίνια, κάθε λογής δαµάσκηνο, βύσσινα, σταφίδες... Εξαίσιο και το µαύρο ταχίνι από µαύρο ντόπιο σουσάµι πετροαλεσµένο. Αγγ. Ρέντουλας (Χαρίλαος)

 

Οι διευθύνσεις των καταστημάτων βρίσκονται εδώ.

(1) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
coolxaris
15.01.2013 | 01:39
Delicious...