Δοκιμάσαμε κίτρινα τυριά

Εκλεκτά, ελληνικά και από το σούπερ μάρκετ

{
}

Κασέρι x 3 Η κ. Ελένη Προίκα συνεχίζει απτόητη να παράγει ένα από τα καλύτερα κασέρια της χώρας, αλμυρούτσικο, ήπια πικάντικο, βουτυράτο, έξοχο. Το βρίσκουμε ως κασέρι Σοχού - Προίκα. Ηπιότερο, λιγότερο αλμυρό, αλλά ώριμο και «γεμάτο» το κασέρι Βόλου, από το τυροκομείο Καρακανά, που, εξ όσων γνωρίζω, φτιάχνει και άλλα νόστιμα τυριά και βούτυρο, που όμως πρέπει να αναζητηθεί σε παντοπωλεία. Αξιόλογο και το κασέρι Βερμίου, πληθωρικό και μέτρια αλμυρό.

 

 
Πωλείται χύμα στα σούπερ μάρκετ (13,65 €/κιλό). Το κασέρι Βόλου, στον ΑΒ (11,47 €/κιλό). Το κασέρι Βερμίου, στo Carrefour (13,80 €/κιλό).

 

Πεκορίνο Ηπειρώτικο Καράλης Αρκετοί Ηπειρώτες τυροκόμοι φτιάχνουν εκλεκτό πεκορίνο. Είναι συνήθως λιγότερο ώριμο από το αντίστοιχο ιταλικό, αλλά δεν του λείπει η γεύση. Το ατού του είναι η μυρωδιά του καλού πρόβειου γάλακτος. Από όσα έχω δοκιμάσει, ξεχωρίζω το ημιπικάντικο και ήπια αλμυρό του Καράλη, τυροκομείου που φτιάχνει και άλλα αξιόλογα τυριά, όπως κεφαλοτύρι, γραβιέρα, φέτα και πολύ νόστιμο ανθότυρο.

 

 
Στον πάγκο τυριών του Σκλαβενίτη (10,92 €/κιλό).

 

Γραβιέρα light Καλογεράκη Υπάρχουν ελληνικά, παραδοσιακά τυριά που είναι από κατασκευής ελαφριά, όπως το κατίκι, η μυζήθρα, το ανθότυρο. Στα κίτρινα, όμως, υστερούσαμε. Να όμως που κυκλοφόρησε μια γραβιέρα με 10% λιγότερο αλάτι και 30% λιγότερα λιπαρά. Μπορεί να μην έχει τη νοστιμιά της κλασικής, φουλ λιπαρών, κρητικής, όμως είναι γευστική και έχει 10% λιγότερο αλάτι και 30% λιγότερα λιπαρά. Δεν είναι και λίγο αυτό.

 

 
Στον πάγκο τυριών του ΑΒ και του Carrefour (13,95 €/κιλό).

 

Γραβιέρα Κρήτης Ανωγείων Από τις κρητικές γραβιέρες των σούπερ μάρκετ, προτιμώ αυτήν που φέρνει ο Σκλαβενί- της από τα Ανώγεια του Ρεθύμνου. Ενα εξαίσιο τυρί από πρόβειο, κατά κύριο λόγο, γάλα, ήπια αλατισμένο, καλά ωριμασμένο, με πληθωρική, μεστή, υπόγλυκη γεύση.

 

 
Στον πάγκο τυριών του Σκλαβενίτη (11,55 €/κιλό).

 

Κεφαλοτύρι Καστοριάς Από τα πιο νόστιμα τυριά που έχω δοκιμάσει τελευταία, πλούσιο, ελαφρώς τσουχτερό, με τη μυρωδιά εκλεκτού γάλακτος αποτυπωμένη στη στέρεη μάζα του. Από την ΕΑΣ Καστοριάς.

 

 
Στον πάγκο τυριών του Σκλαβενίτη (11 €/κιλό).

 

Λαδοτύρι Μυτιλήνης Το μυτιληνιό λαδοτύρι παράγεται από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου με αιγινό. Τη χαρακτηριστική δριμεία, αλμυρούτσικη γεύση του τη δίνει η παραμονή του για τουλάχιστον 3 μήνες σε ελαιόλαδο. Αυτό από τη Λεσβιγάλ είναι από τις πιο εύγευστες εκδοχές που δοκίμασα προσφάτως.

 

 
Στον πάγκο τυριών του Carrefour (11,18 €/κιλό).

 

Σαν Μιχάλη Σύρου Το ακριβότερο (τιμολογιακά μιλώντας) όλων των ελληνικών τυριών των σούπερ μάρκετ είναι μια γραβιέρα συριανή, καμωμένη με αγελαδινό γάλα. Σκληρή, αλμυροπικάντικη, με μια «υπόγεια» γλύκα και με ωρίμαση που της δίνει αρωματικό και γευστικό βάθος. 

 

 
Στον πάγκο τυριών του ΑΒ (22,99 €/κιλό).
(2) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
iakovos
21.10.2012 | 17:53
Δοκίμασε το κασέρι Προίκα, για να θυμηθείς ή να γνωρίσεις τη γεύση του πραγματικού κασεριού. Μοναδική εμπειρία! Στο εγγυώμαι
JuliaJ
29.05.2012 | 12:25
Έχω δοκιμάσει το κασέρι Βόλου και την γραβιέρα καλογεράκη από τα ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και πρόκειται όντως για πολύ ποιοτικά τυριά. Μπράβο και στους Έλληνες παραγωγούς τους αλλά και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί τους!