Γραβιέρες - λαδοτύρι - κοπανιστή
1. Μετσοβίτικο πιπεράτο
Στο σούπερ μάρκετ μπορείτε να προμηθευτείτε τα υπέροχα τυριά από το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα. Ανάμεσά τους και το πιπεράτο γίδινο τυρί που μοιάζει λίγο με σεβρ. Κατά τη διαδικασία της παραγωγής του προστίθεται χοντρό πιπέρι στην τυρόμαζα, που αποτυπώνει τα αρώματα και τη σπιρτάδα του. Με αυτό κάνουμε ωραία καναπεδάκια και ορεκτικά. Δοκιμάστε το επίσης με θυμαρίσιο μέλι, καρύδια και μυρωδικά. Ν. Ισμυρνόγλου
(ΑΒ, τηλ. τυροκομείου: 26560-41.205)
2. Ελαιοτύρι με ρίγανη Σταθώρη
Γεύση γενναιόδωρη και ρουστίκ. Το ελαιοτύρι από
τη Χαλκιδική είναι αρτυμένο με ρίγανη, έτσι που το βότανο μεταμορφώνει αυτό το «ψημένο» τυρί σε καθαρόαιμο μεζέ για το τσίπουρο. Πιο απαλή και μαλακιά γεύση έχει το Λαδοτύρι της Λεσβιγάλ από τη Μυτιλήνη, που είναι γλυκόφαγο κι ανάλαφρο παρά τη «λαδένια» ανατροφή του. Ν. Μακρυωνίτου
(Το ελαιοτύρι Σταθώρη στα My Market και το λαδοτύρι Λεσβιγάλ στα ΑΒ, τηλ. παραγωγών: Σταθώρης 23770-22.603, Λεσβιγάλ 22530-51.134)
3. Κεφαλοτύρι x 2
Από τα πλέον αγαπημένα μου κεφαλοτύρια είναι αυτά της Καστοριάς και της Κεφαλονιάς. Το πρώτο έχει μεν το «πικάντικον» που χαρακτηρίζει τα κλασικά κεφαλίσια τυριά, όμως αυτό είναι ηπιότερο, βουτυράτο και μοσχοβολάει γάλα. Το κεφαλοτύρι, πάλι, της Κεφαλονιάς είναι ένα στιβαρό, αλμυρό και πιπεράτο τυρί, ιδανικό για σαγανάκι σβησμένο με λίγο πορτοκάλι. Αγγ. Ρέντουλας
(Καστοριάς: Σκλαβενίτης, ΑΒ, Μασούτης. Κεφαλονιάς: Σκλαβενίτης)
4. Γραβιέρα από τα Χανιά
Yπέροχα πικάντικη και βελούδινη η αιγοπρόβεια γραβιέρα του Μοχλάκη, είναι ένα τυρί με ιδιαίτερο, γαλατένιο χαρακτήρα. Θα το συνοδεύσουμε, όπως και τη γραβιέρα της Νάξου, με λευκά βαρελάτα κρασιά, π.χ. Μαλαγουζιά και Chardonnay, ή με μαλακά ερυθρά από Αγιωργίτικο. Ν. Μακρυωνίτου
(Carrefour, Σκλαβενίτης, τηλ. επικ.: 28250-51.485, 210-66.17.405)
5. Γραβιέρα Νάξου
Ωριμη, πιπεράτη και ελαφρώς γλυκιά, η γραβιέρα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ένα ΠΟΠ προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα με προσθήκη μικρού ποσοστού πρόβειου γάλακτος. Στα πλατό τυριών των ημερών θα έχει την τιμητική της. Μ. Χαψούλα
(Σκλαβενίτης, τηλ. παραγωγού: 22850-22.883)
6. Κεφαλοτύρι μυτιληνιό
Το κεφαλοτύρι από τη Γαλακτοκομική Λέσβου το βρίσκουμε συσκευασμένο αλλά και χύμα σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μπεσαμέλ ή ογκρατέν και να το βάλουμε σε πίτες όπως θα μεταχειριζόμασταν ένα κασέρι ή ένα ρεγκάτο. N. Xρυσανθίδου
(Bazaar, Συνεργαζόμενα καταστήματα ΕΛ.ΟΜ.Α.Σ., τηλ. παραγωγού: 22530-51.402).