Κίτρινα απ' τα λίγα
α. Τα αξιώτικα του Κουφόπουλου
Εξαιρετικά τα τυριά του Κουφόπουλου, δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις: το σκληρό, πικάντικο, κατσικίσιο «Αγ. Ισίδωρος» ή τη μακράς ωρίμασης γραβιέρα του; Το απίθανο αρσενικό, το θηλυκοτύρι ή το κρασοτύρι του; Ή μήπως κάποια από τα εκλεκτά ελαφριά του; Τελικά όποιο και αν επιλέξουμε, είμαστε «μέσα». Ή μήπως να πάρουμε λίγο απ’ όλα;
Αγγ. Ρέντουλας
(Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης, Κουφόπουλος - πρατήριο, τηλ. παραγωγού: 26950-48.600)
β. Γιδοτύρι Κρήτης Δουρουντουδάκη
Απαλό, βουτυρώδες και ελαφρώς γλυκό, το γιδοτύρι αυτό έρχεται από το Ρέθυμνο, από το τυροκομείο Δουρουντουδάκη. Με παράδοση από το 1962, το τυροκομείο συνεργάζεται με παραγωγούς της περιοχής των Μυριοκεφάλων και φτιάχνει όλη την γκάμα των κρητικών τυριών. Το συγκεκριμένο τυρί φτιάχνεται από 100% κατσικίσιο γάλα, νόστιμο πολύ και ελαφρύ. Μ. Σιδηροπούλου
(Κρεοπωλείο 10, Ψαρουδάκης, Κακναβάτου Τυροκομικά, τηλ. παραγωγού: 28310-82.210)
γ. Κασέρι Ζαρογιάννη
Στη διάρκεια της πολύμηνης ωρίμασής του, αυτό το τυρί απέκτησε μεν τα ψημένα, στρογγυλά αρώματα που παραπέμπουν σε βούτυρο και ξηρούς καρπούς, όμως διατηρεί μια απαλή, βουτυράτη γλυκύτητα στη γεύση. Παράγεται από την οικογενειακή τυροκομία Ζαρογιάννη στην Περιστέρα Καλαμπάκας. Ν. Μακρυωνίτου
(Παραδοσιακό Μπακάλικο, Γαλακτοπηγή, Μπαταγιάννης, Μιτάτο Μασαούτη, τηλ. παραγωγού: 6979-560.988)
α. Τυριά από την Ασκύφου Το καλό πρόβειο γάλα, η μαστόρικη τυροκόμηση και η σωστή ωρίμαση είναι που κάνουν τα τυριά του Τσιτσιρίδη να ξεχωρίζουν. Η γραβιέρα του δεν «παίζεται», το ίδιο και ένας τύπος κεφαλογραβιέρας που έβγαλε πριν από λίγο καιρό. Αναζητήστε, επίσης, την πλούσια γαλομυζήθρα τους, ένα απίθανο αλειφώδες τυρί που ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές ξινομυζήθρες. Αγγ. Ρέντουλας
(Μανούτα)
β. Κασέρι Ξάνθης Χατζηιωαννίδη Το κασέρι που ξεχωρίζω είναι το αλμυρούτσικο ΠΟΠ Κασέρι Ξάνθης. Γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα και η γεύση του θα μπορούσαμε να πούμε ότι «επαναπροσδιορίζει» το τι σημαίνει κασέρι. Κ. Πατέρα
(Αραπιάν, Παραδοσιακό Μπακάλικο, Μανδραγόρας, Αμφιλοχία,
τηλ. παραγωγού: 25410-27.053)
γ. Σιτάκα Κάσου Τυρί φτιαγμένο από αιγοπρόβειο γάλα. Γεύση, επίμονη, γλυκιά και βελούδινη, με όλη τη ρουστίκ υφή του ψημένου χωριάτικου γάλακτος. Αλοιφώδες, στο χρώμα της άμμου, είθισται να συνοδεύει λιωμένο τις μακαρούνες.
Χρ. Πέσκιας
(Αραπιάν, Μιράν, τηλ. παραγωγού: 22450-41.805 και 22450-41.953)
δ. Πλεξουδάκια Μικρά τυράκια, πεντανόστιμα, σε σχήμα πλεξούδας, από το τυροκομείο Φαρμάκη. Είναι καπνιστά, γι’ αυτό και έχουν αυτό το όμορφο καφετί χρώμα εξωτερικά.
Ε. Βουτσινά
(Μιράν)