Τα τυριά της Παραμυθιάς
Με μεγάλη γαλακτοκομική και τυροκομική παράδοση, η Ήπειρος τερματίζει στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις μας όταν πρόκειται για τυρί. Έτσι, όταν πριν από λίγες μέρες βρεθήκαμε σε ένα μικρό παραδοσιακό τυροπωλείο στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, ξέραμε τι να περιμένουμε. Το κατάστημα λειτουργεί ως πρατήριο της τυροκομικής μονάδας του Ευάγγελου Παπαδόπουλου, που βρίσκεται στο Ζερβοχώρι Παραμυθιάς και επεξεργάζεται καθημερινά περί τους 50 τόνους γάλακτος από ζώα της περιοχής. Στο μαγαζί βρήκαμε κατσικίσιο σκληρό τυρί σε καλαθάκι, φέτα, κασέρι, γραβιέρα, γιαούρτι, γαλοτύρι (αλμυρούτσικο τυροάλειμμα, παραδοσιακό της Ηπείρου) κ.ά.
Εμείς δοκιμάσαμε τη γραβιέρα του, που είναι αιγοπρόβεια. Μεστή και ελαφρώς πιπεράτη, με μικρές τρυπούλες και αχνό κίτρινο χρώμα. Έχει πολύ πυκνή γεύση και κλωστένια υφή. Την απολαύσαμε αφήνοντάς τη μισή ωρίτσα εκτός ψυγείου, ώστε να ιδρώσει και να βγάλει όλα αρωματικά λιπαρά της. Ακόμη, πήραμε ένα μικρό μπαλάκι από ξηρό ανθότυρο, κλεισμένο μέσα σε φυσικό κερί μέλισσας. Ηταν αλμυρός και υπόλευκος, κάπως μαλακός στο εσωτερικό του. Για να αναδείξουμε τη γεύση του, το τρίψαμε πάνω σε ζεστά ζυμαρικά που βράσαμε σε κόκκινη σάλτσα.