Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται και η μακαρονόπιτα, οπότε, αντί για ρύζι, βάζουμε μισό κιλό μακαρόνια χοντρά με τρύπα, μισοβρασμένα.
Υλικά για 1 ταψί διαμ. 22 εκ.: 2 - 3 φλιτζ. τσαγιού βρασμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι (τα μεγάλα «μπουκετάκια» και τα πιο σκληρά κοτσάνια από το λαχανικό τα κόβουμε σε μικρότερα για να απλωθούν ομοιόμορφα στο ταψί), 150 γρ. καπνιστό μπέικον ή γαλοπούλα ή...
Εύκολη πίτα με ελάχιστα υλικά αλλά περισσή νοστιμάδα.
Σιγομαγειρεμένος, χωρίς έντονη μυρωδιά και με πολλές επιλογές σερβιρίσματος, ο πατσάς του Τσαρούχα είναι ίσως ο καλύτερος της πόλης.
Μελωμένο ψάρι με λαχανικά και μπόλικο σκορδάκι.
Φάβα από παπουλόσπορο, «φουκάκι», μαναρόλια και άλλα περίεργα κρητικά υλικά και φαγητά σε ένα υπέροχο καπετανόσπιτο στο κέντρο του Ηρακλείου.
Υλικά (για περίπου 12 τεμάχια): περίπου 200 γρ. μαγειρεμένο κρέας από γιουβέτσι (ή όσο περίσσεψε), το κριθαράκι από το γιουβέτσι (θα χρειαστούμε συνολικά 3 - 4 φλιτζάνια. Αν τα περισσεύματα από το γιουβέτσι δεν αρκούν, συμπληρώνουμε με ψίχουλα ψωμιού,...
Σεφουκλωτή, η χορτόπιτα με τις σταφίδες. Παίρνει το όνομά της από τα σέφουκλα, δηλαδή τα σέσκουλα. Στα περισσότερα χωριά την περιχύνουν με μέλι.