Για να συντηρήσουν το κρέας του οικόσιτου χοίρου έφτιαχναν οι Λάκωνες το σύγλινο. Τώρα η κατάψυξη κάνει τη δουλειά, όμως υπάρχουν ακόμα σπίτια που το παρασκευάζουν και πλέον και βιοτεχνίες που το συσκευάζουν και το διαθέτουν στην αγορά.
Σε γενικές γραμμές, οι τραχανάδες χωρίζονται σε σταρένιους ή αλευρένιους, ανάλογα με το αν είναι από σιτάρι ή αλεύρι (ή/και σιμιγδάλι), και σε γλυκούς ή ξινούς, ανάλογα με το είδος του γάλακτος με το οποίο ζυμώνονται.
Κυκλοφορεί την Κυριακή με την Καθημερινή!
Ας δώσουμε μερικές απαντήσεις που θα διευκολύνουν τις οινικές μας επιλογές.
Tο κατεξοχήν χειμωνιάτικο -και κατ’ επέκταση αποκριάτικο- κρέας είναι το χοιρινό, που καταναλώνεται μαζικά και το Δωδεκάμερο, οπότε δοξάζονται και τα πουλερικά, κότες και γαλοπούλες.
Ο πουρές πατάτας, λόγω του ευπροσάρμοστου γευστικού χαρακτήρα του, μπορεί να εμπλουτιστεί με πουρέδες από διάφορα λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο «σπάμε» τη μονοτονία στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και, επίσης, «κρύβουμε» διάφορα θρεπτικά υλικά...