Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ Mediterranean Cheese and wines”, συνεχίζει το ταξίδι με την φιλοξενία διαμορφωτών κοινής γνώμης από τις χώρες Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα στα δύο νησιά Σάμο και Νάξο.
Μυκονιάτικα στοιχεία, κυκλαδίτικα υλικά, γαλλικότροπες τεχνικές και πολίτικες αναμνήσεις.
Μπορεί η καταγωγή του να είναι ουγγρική, υπάρχει όμως και η θεσσαλονικιώτικη παραλλαγή του, χωρίς πατάτες, αλλά με γάλα και ξινόκρεμα ή κρέμα γάλακτος.
Φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται αυτή την περίοδο υπαίθρια στη χώρα μας.
Σε γενικές γραμμές, οι τραχανάδες χωρίζονται σε σταρένιους ή αλευρένιους, ανάλογα με το αν είναι από σιτάρι ή αλεύρι (ή/και σιμιγδάλι), και σε γλυκούς ή ξινούς, ανάλογα με το είδος του γάλακτος με το οποίο ζυμώνονται.
Tο κατεξοχήν χειμωνιάτικο -και κατ’ επέκταση αποκριάτικο- κρέας είναι το χοιρινό, που καταναλώνεται μαζικά και το Δωδεκάμερο, οπότε δοξάζονται και τα πουλερικά, κότες και γαλοπούλες.