Σάλτσα με ποικιλία εσπεριδοειδών
Δοκιμάστε το σε λαχανοσαλάτα, για μαρινάρισμα κοτόπουλου ή χοιρινού αλλά και ως σάλτσα σε ψητά κρεατικά.
- 130 ml χυμός πορτοκαλιού
- 70 ml χυμός μανταρινιού
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 1/3 κουτ. γλυκού ξύσμα από νεράντζι ή περγαμόντο ή μανταρίνι (αν βάλουμε ξύσμα μανταρινιού, δεν θα το βράσουμε - βλ. διαδικασία)
- 70 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκιας μέντας ή δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερά, καλά τριμμένα)
Διαδικασία Σε ένα μπρίκι βάζουμε λίγο νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ξύσμα από το νεράντζι ή το περγαμόντο (αν επιλέξουμε ένα από αυτά) και το αφήνουμε για 5 δευτερόλεπτα. Μετά το σουρώνουμε και το κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι το ξύσμα εσπεριδοειδούς της επιλογής μας (είτε αυτό που ζεματίσαμε ή του μανταρινιού που δεν το βράζουμε) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (χυμοί πορτοκαλιού, μανταρινιού, λεμονιού, ελαιόλαδο και μουστάρδα), εκτός από τη μέντα ή το δυόσμο, χτυπάμε καλά ώστε να γίνει μια λεία σάλτσα και διατηρούμε στο ψυγείο. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε τη μέντα ή το δυόσμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Αρωματικό και υπόξινο είναι αυτό το λαδολέμονο. Δοκιμάστε το σε σαλάτα με λάχανο ή με σελινόριζα, για μαρινάρισμα κοτόπουλου ή χοιρινού αλλά και ως σάλτσα σε ψητά κρεατικά.