Σάλτσα με ποικιλία εσπεριδοειδών

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Δοκιμάστε το σε λαχανοσαλάτα, για μαρινάρισμα κοτόπουλου ή χοιρινού αλλά και ως σάλτσα σε ψητά κρεατικά.

Υλικά
  • 130 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 70 ml χυμός μανταρινιού
  • 40 ml χυμός λεμονιού
  • 1/3 κουτ. γλυκού ξύσμα από νεράντζι ή περγαμόντο ή μανταρίνι (αν βάλουμε ξύσμα μανταρινιού, δεν θα το βράσουμε - βλ. διαδικασία)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκιας μέντας ή δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερά, καλά τριμμένα)
Προετοιμασία 10΄

Διαδικασία Σε ένα μπρίκι βάζουμε λίγο νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ξύσμα από το νεράντζι ή το περγαμόντο (αν επιλέξουμε ένα από αυτά) και το αφήνουμε για 5 δευτερόλεπτα. Μετά το σουρώνουμε και το κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι το ξύσμα εσπεριδοειδούς της επιλογής μας (είτε αυτό που ζεματίσαμε ή του μανταρινιού που δεν το βράζουμε) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (χυμοί πορτοκαλιού, μανταρινιού, λεμονιού, ελαιόλαδο και μουστάρδα), εκτός από τη μέντα ή το δυόσμο, χτυπάμε καλά ώστε να γίνει μια λεία σάλτσα και διατηρούμε στο ψυγείο. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε τη μέντα ή το δυόσμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Αρωματικό και υπόξινο είναι αυτό το λαδολέμονο. Δοκιμάστε το σε σαλάτα με λάχανο ή με σελινόριζα, για μαρινάρισμα κοτόπουλου ή χοιρινού αλλά και ως σάλτσα σε ψητά κρεατικά.

(0) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ