Μαρουλοσαλάτα με ψητά κρεμμυδάκια και κατίκι

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Συνοδεύει τέλεια ψητά κρεατικά (φιλέτο κοτόπουλο, μπριζόλες, ψαρονέφρι) όμως με λίγο ψωμί και ένα βραστό αυγό είναι ένα ωραιότατο βραδινό.

Υλικά
  • τα φύλλα από 1 μέτριο μαρούλι, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, πλυμένα και καθαρισμένα (κρατάμε το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος τους)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χοντρό αλάτι
  • 2-3 μικρά ραπανάκια, πλυμένα καλά 
  • 300 γρ. κατίκι ή γαλοτύρι ή τσαλαφούτι ή τυρί κότατζ

Για τη σάλτσα

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
  • ελάχιστο ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο, κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄ Ψήσιμο

Διαδικασία Κόβουμε τα κρεμμυδάκια κατά μήκος στη μέση και μετά σε κομμάτια των 3 εκ. περίπου. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, να μαλακώσουν λίγο και να γλυκάνουν.

 

Εν τω μεταξύ, χοντροκόβουμε τα σαλατικά με τα χέρια. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Κόβουμε τα ραπανάκια με το μαντολίνο ή με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές ροδέλες που ρίχνουμε στο μπολ με τα σαλατικά. 

 

Σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια ενιαία σος. Περιχύνουμε τα σαλατικά μας, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα ή σε μια μεγάλη πιατέλα. Γαρνίρουμε με τα κρεμμυδάκια και μοιράζουμε με κουταλιές το κατίκι. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Η σαλάτα αυτή συνοδεύει τέλεια ψητά κρεατικά (φιλέτο κοτόπουλο, μπριζόλες, ψαρονέφρι) όμως με λίγο ψωμί και ένα βραστό αυγό είναι ένα ωραιότατο βραδινό.

(0) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ