Σήμερα μαγειρεύουμε

Ρεβιθάδα φούρνου με κρέμα φέτας

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Η βαθιάς νοστιμιάς οσπριάδα «ανεβαίνει» ακόμα περισσότερο με την τυρένια κρέμα. 

Υλικά
  • 1/2 κιλό ρεβίθια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας «φυλλαράκια» φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο στο γουδί σε σκόνη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρέμα φέτας

  • 125 ml γάλα φρέσκο (ή μισό- μισό με κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά - για πιο λείο και πλούσιο αποτέλεσμα)
  • 300 γρ. φέτα
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
Μερίδες 4
Προετοιμασία 10΄ Αναμονή 8 ώρες Ψήσιμο 3 - 4 ώρες

ΔιαδικασίαΜουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Μετά, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε γάστρα (κατά προτίμηση πήλινη) ή σε άλλο σκεύος με καπάκι για το φούρνο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λάδι, το δεντρολίβανο, τα δαφνόφυλλα και καλύπτουμε καλά τα υλικά με νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στους 120° C για περίπου 3 - 4 ώρες, μέχρι να ψηθούν τα ρεβίθια και να χυλώσουν.

 

Κρέμα φέτας: Ζεσταίνουμε το γάλα (ή το μείγμα γάλακτος - κρέμας) και μόλις πάει να φουσκώσει, το βγάζουμε από τη φωτιά. «Σπάμε» τη φέτα με τα χέρια, τη βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι, ρίχνουμε το ζεστό γάλα και τη ρίγανη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία κρέμα. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε τη δάφνη, αλατοπιπερώνουμε τα ρεβίθια και τα μοιράζουμε στα πιάτα. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 - 2 κουτ. σούπας από την κρέμα φέτας.

 

Στο ποτήριΜια Μαντινεία ή, πιο απλά και καθημερινά, μια Ρετσίνα με αρώματα και πλούσια γεύση

(2) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
Kostas54
12.10.2014 | 19:37
Ξεχάσατε να αναφέρετε την ποσότητα του λαδιού. Εγώ για αυτή την ποσότητα ρεβυθιών βάζω 1 φλυτζάνι. Επίσης προσθέτω και μια κοσέρβα κομμένα μανιτάρια καλά πλυμένα και περασμένα από χυμό λεμονιού.
Kostas54
04.06.2014 | 15:46
Από τις αγαπημένες μου συνταγές - εγώ προσθέτω και μια χούφτα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Στα υλικά δεν αναγράφεται η ποσότητα του λαδιού όμως!