Σάντουιτς αγγουριού
Δροσερά, νόστιμα, ταμάμ για την παραλία ή για ελαφρύ γεύμα.
- 8 φέτες ψωμί του τοστ της αρεσκείας μας, χωρίς κόρα (αν πάρουμε με κόρα, την αφαιρούμε με το μαχαίρι)
- λίγο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου, για το άλειμμα
- 100 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου άνηθου ή μαϊντανού
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 μικρό αγγούρι ή 1/2, αν είναι μεγάλο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι ή χυμός λεμονιού
- αλάτι
ΔιαδικασίαΚαθαρίζουμε το αγγούρι από τη φλούδα και το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο για το κόψιμο των λαχανικών που λέγεται μαντολίνο ή το μέρος του τρίφτη που βγάζει φλούδες από τα λαχανικά, ώστε να κόψουμε φέτες όσο το δυνατόν ισόπαχες και φίνες, σχεδόν διάφανες. Αλατίζουμε τις φέτες αγγουριού και τις ραντίζουμε με το ξίδι ή το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε να μαριναριστούν για μισή ώρα και, έπειτα, τις στραγγίζουμε. Αλείφουμε τις μισές φέτες ψωμιού με βούτυρο, από άκρη σε άκρη. Καλύπτουμε με τις φετούλες αγγουριού, τις οποίες βάζουμε σε διπλή στρώση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τον άνηθο ή το μαϊντανό και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αλείφουμε τις υπόλοιπες φέτες φωμιού με αυτό το μείγμα και σκεπάζουμε με αυτές τις φετούλες αγγουριού. Κόβουμε κάθε σάντουιτς διαγωνίως, ώστε να σχηματιστούν δύο τρίγωνα, ή σε τρεις λωρίδες.
Συνοδεύουμε μεΤσάι, κατά την αγγλική παράδοση.
ΣυμβουλήΑν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε τα σάντουιτς με μία φέτα λευκό και μία φέτα μαύρο ψωμί.
Το ξέρατε;
Είναι κλασικά, αγγλικά σάντουιτς για το τσάι. Στο ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου, όπου ο θεσμός του απογευματινού τσαγιού τηρείται με ευλάβεια, σερβίρονται όλο το χρόνο, ενώ αναφορά σε αυτά κάνει και ο Όσκαρ Ουάιλντ στο έργο του «The importance of being Earnest». Εμείς μπορούμε να τα απολαύσουμε και το καλοκαίρι, οπότε το αγγούρι είναι στην εποχή του.