Μαργαρίτα κλασική και πορτοκαλένια
Η συνταγή για το κλασικό κοκτέιλ που πίνεται το ίδιο απολαυστικά χειμώνα – καλοκαίρι. Α! Και μία με πορτοκάλι.
- 50 ml* τεκίλα, λευκή ή κίτρινη
- 20 ml Cointreau (ή λικέρ triple sec της αρεσκείας μας)
- 40 ml φυσικός χυμός λάιμ
- 10-20 ml απλό σιρόπι ζάχαρης** (ανάλογα με το πόσο γλυκιά τη θέλουμε)
Για το χείλος του ποτηριού
- 1 «ροδέλα» λάιμ
- αλάτι (για πιο κλασικό αποτέλεσμα, ή ζάχαρη, για όλους όσοι προτιμάνε τις γλυκές γεύσεις)
Διαδικασία «Περνάμε» το χείλος του ποτηριού που θα χρησιμοποιήσουμε (της μαργαρίτα, του μαρτίνι ή όποιο άλλο θέλουμε) με το λάιμ και μετά το ακουμπάμε απαλά σε ένα πιατάκι στο οποίο έχουμε απλώσει αλάτι (ή ζάχαρη, ό,τι θέλουμε), ώστε να «κολλήσει» πάνω του.
Βάζουμε σε ένα σέικερ τα υλικά για το κοκτέιλ, προσθέτουμε πάγο και χτυπάμε για λίγο.
Σουρώνουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με τη ροδέλα λάιμ. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο τριμμένο πάγο (προτιμότερο το καλοκαίρι). Αγνοούμε τη φράουλα της φωτό - προς το παρόν είναι εκτός εποχής.
Η πορτοκαλένια παραλλαγή: Αντί για χυμό λάιμ, βάζουμε 40 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού και 10 ml χυμό λάιμ. Δεν προσθέτουμε σιρόπι. Για το χείλος, προτιμάμε να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη – το ίδιο ισχύει και για άλλες φρουτένιες εκδοχές του κοκτέιλ. Λίαν συντόμως, θα σας δώσουμε και εκδοχές με διάφορα φρούτα, το καθένα στην εποχή του (π.χ. φράουλα μετά τα μέσα Απριλίου, ροδάκινο και βερίκοκο το καλοκαίρι).
Συμβουλές
- Αν δεν έχετε δοσομετρητή ή μεζούρα, υπολογίζετε ότι 1 κουτ. σούπας είναι περίπου 15 ml.
- Το σιρόπι το φτιάχνουμε χτυπώντας στο μούλτι 1/2 φλιτζάνι νερό με 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Από την ποσότητα αυτή παίρνουμε όσο λέει η συνταγή και το υπόλοιπο το διατηρούμε για μελλοντική χρήση. Μπορούμε φυσικά να φτιάξουμε και μεγαλύτερη ποσότητα, φροντίζοντας η αναλογία νερού και ζάχαρης να είναι 1:1.