Κουνουπίδι φουρνιστό με κρέμα γιαουρτιού
Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα και απολαμβάνουμε!
- 1 μεγάλο κουνουπίδι, περίπου 1½ κιλό ή 2 μικρότερα, χωρίς τα πολύ χοντρά κοτσάνια
- 1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε βαζάκι μέσα σε λάδι – για να είναι πιο μαλακές), ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. γραβιέρα (κατά προτίμηση Κρήτης) ή μετσοβόνε (με διαφορετικά αλλά εξίσου ενδιαφέροντα το καθένα αποτελέσματα), τριμμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Για την κρέμα γιαουρτιού
- 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία Χωρίζουμε το κουνουπίδι στα μπουκετάκια του, τα οποία κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια. Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και ζεματίζουμε το κουνουπίδι για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει κάπως, αλλά να παραμείνει τραγανό. Σουρώνουμε το κουνουπίδι και το αφήνουμε στην άκρη. Κρέμα γιαουρτιού: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Χτυπάμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά και προκύψει μια ομοιογενής κρέμα.
Κουνουπίδι φουρνιστό: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Απλώνουμε τα κομμάτια του κουνουπιδιού σε ένα λαδωμένο πυρέξ. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τον μαϊντανό και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε ελαφρώς. Περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί με την κρέμα του γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε για 15 λεπτά στο φούρνο ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού. Σερβίρουμε το κουνουπίδι ζεστό.
Συνοδεύουμε με Πράσινη σαλάτα που ετοιμάζουμε με σαλατικά εποχής και βινεγκρέτ με μουστάρδα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε κάθε μερίδα με μία φέτα από βραστό ζαμπόν ή λίγη καπνιστή πέστροφα ή λίγο καπνιστό σολομό.
Συμβουλή Αν τα πάμε καλά με τα φρούτα στη μαγειρική, μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες στο φαγητό.