Αρνίσια κεμπάπ με πελτέ και δυόσμο
Η εκδοχή της Ντίνας Νικολάου για αρνίσια κεμπάπ που θα σας κερδίσουν με το άρωμα και τη γεύση τους.
Για τα κεμπάπ
- 750 γρ. κιμάς αρνίσιος, κατά προτίμηση από μπούτι
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση λευκό
- 1 ασπράδι αυγού
- τα φυλλαράκια από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα (ή, εναλλακτικά, 1 κουτ. σούπας δυόσμος, ξερός, τριμμένος)
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 18 μικρές αραβικές πίτες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το λάδωμα των αραβικών πιτών)
- 1 μικρό μαρούλι, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες
- τα φυλλαράκια από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- πάπρικα
Διαδικασία Κεμπάπ: Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ και με βρεγμένες τις παλάμες μας (για να μην κολλάει ο κιμάς) ζυμώνουμε πολύ καλά, για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα. Κάθε τόσο βουτάμε τις παλάμες μας σε νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1 - 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας και πλάθουμε το μείγμα σε στενόμακρα κεμπάπ, με πάχος περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 12 εκ. Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου και τη βάζουμε στην ψηλότερη θέση, κάτω από το γκριλ. Σε χαμηλότερη θέση βάζουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα λίπη και να μη λερώσουν το φούρνο. Βάζουμε στη σχάρα τα κεμπάπ και ψήνουμε για περίπου 13 - 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν από όλες τις πλευρές.
Σερβίρισμα: Λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο τις πίτες και τις ψήνουμε στο γκρίλ για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε, απλώνουμε από πάνω μια αρωματική γιαουρτόσαλτσα (βλ. Μεταποιήσεις), ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, δυόσμο και τα κεμπάπ. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε.