Σπαγκέτι με μανιτάρια και ανθότυρο
- 1 πακέτο σπαγκέτι (προτιμότερο Νο 3 ή 5)
- 12 μεγάλα λευκά μανιτάρια
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζ. τσαγιού ανθότυρο θρυμματισμένο
- 1 φλιτζ. τσαγιού τσαλαφούτι ή κατίκι ή γαλοτύρι ή άλλο λευκό, αλειφώδες τυρί της αρεσκείας μας
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα ώστε να τα καθαρίσουμε από χώματα. Δεν πλένουμε τα μανιτάρια διότι μουσκεύουν και μετά δεν μαγειρεύονται σωστά. Αφαιρούμε τη βάση από τα «ποδαράκια» τους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βράζουμε τα σπαγκέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για 2 – 3 λεπτά λιγότερο από όσο ορίζουν οι οδηγίες στη συσκευασία τους.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια δεύτερη φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε πολύ δυνατή φωτιά ώστε να πιουν όσο γίνεται τα υγρά που θα βγάλουν, για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 1 – 2 λεπτά μαζί με τα μανιτάρια μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Βάζουμε τα τυριά σε ένα μεγάλο μπολ, παίρνουμε 1 φλιτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά και τα «δουλεύουμε» με το σύρμα ώστε να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα, την οποία ρίχνουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια.
Με μια τσιμπίδα ή πιρούνα πιάνουμε τα ζυμαρικά που βράζουν και τα μεταφέρουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια και τα τυριά. Μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά ώστε να ολοκληρωθεί το βράσιμό τους και να κολλήσει η σάλτσα πάνω τους. Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τρίβονυας φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε κάθε μερίδα.
Συμβουλή Δεν ξεπλένουμε τα ζυμαρικά ποτέ κάτω από τρεχούμενο νερό, γιατί χάνουμε ποσότητα από το άμυλό τους και δεν κολλάει καλά η σάλτσα επάνω τους.