Μοσχάρι από το Σιτσουάν

{
Φωτογραφίες ΆΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
}
Υλικά
  • 750 γρ. μοσχάρι (από φιλέτο ή από μπριζόλα ή από ένα κομμάτι που είναι μαλακό), κομμένο με κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτές λωρίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι αποξηραμένη, θρυμματισμένη (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας (κατά προτίμηση
  • 3 κουτ. σούπας σάκε (γιαπωνέζικο αλκοολούχο ποτό από ρύζι - σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα και σε ενημερωμένες κάβες) ή λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 4 κουτ. σούπας νερό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδελίτσες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄ Παρασκευή 10΄-12΄

Διαδικασία Βάζουμε ένα γουόκ ή, αν δεν έχουμε, ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Αυτό το κάνουμε προτού βάλουμε το λάδι, για να μπορέσει το τηγάνι να πιάσει υψηλές θερμοκρασίες και να μη μας καεί το λάδι. Αφού ζεσταθεί το τηγάνι ρίχνουμε ταυτόχρονα το κρέας με το μισό λάδι. Σοτάρουμε το κρέας για περίπου 2 – 3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Είναι καλύτερα να σοτάρουμε το κρέας σε δύο δόσεις ώστε να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και του σκεύους και βγάλει το κρέας τα υγρά του. Βγάζουμε το κρέας από το γουόκ ή το τηγάνι και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι στο σκεύος, το αφήνουμε να ζεσταθεί και σοτάρουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και την πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσουμε) για 20 περίπου δευτερόλεπτα ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα υπόλοιπα υγρά (δηλαδή τη σάλτσα σόγιας, το σάκε ή το κρασί και το νερό με το κορν φλάουρ) και μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε πάλι μέσα το κρέας. Μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι.

 

Συνοδεύουμε με Απλό λευκό ρύζι ή κάποιο από τα αρωματικά ρύζια, όπως μπασμάτι ή γιασεμιού. Ως συνοδευτικό ταιριάζουν επίσης τα ρυζομακάρονα (noodles).

 

Συμβουλή Όλο το μυστικό αυτού του πιάτου είναι στην επιλογή του κατάλληλου σκεύους. Το γουόκ είναι προτιμότερο από ένα απλό αντικολλητικό τηγάνι γιατί έχει ψηλά και λεπτά τοιχώματα που διαχέουν γρήγορα τη θερμότητα. Σε αυτού του είδους τις παρασκευές τύπου κινέζικο, τα υλικά προστίθενται λεπτοκομμένα και γι’ αυτό το μαγείρεμα δεν διαρκεί περισσότερο από 10 - 12 λεπτά. Την ίδια τεχνική του stir-fry (δηλαδή σοτάρισμα με συνεχές ανακάτεμα) μπορείτε να εφαρμόσετε και σε άλλα πιάτα δικής σας έμπνευσης π.χ. τηγανιές με κοτόπουλο ή χοιρινό και λαχανικά.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ