Τσίζμπεργκερ

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Απολαυστικό, ποιοτικό junk food από σπίτι!

Υλικά
  • 500 γρ. κιμάς, ανάμεικτος από μοσχαρίσια ελιά και χοιρινό λαιμό (ή μόνο από χοιρινό λαιμό)
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού κέτσαπ (του εμπορίου ή σπιτική - βλ. συνταγή στο τεύχος)
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
  • 6 λεπτές φέτες τυρί  τσένταρ ή κασέρι
  • 6 μεγάλες ροδέλες κρεμμύδι
  • 2 μέτριες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλα αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 ψωμάκια της αρεσκείας μας
  • κέτσαπ + μουστάρδα της αρεσκείας μας, για τα ψωμάκια
Μερίδες 6 μικρά burgers
Προετοιμασία 30΄ Παρασκευή περίπου 15΄

Διαδικασία Σε ένα μπολ ανακατεύουμε απαλά τον κιμά με το κρεμμύδι, την κέτσαπ και τον κόλιανδρο, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά. Σχηματίζουμε μπιφτέκια περίπου 6 - 8 εκ. με πάχος περίπου 1,5 εκ. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές (δεν βάζουμε αλατοπίπερο μέσα στο μείγμα).

 

Βάζουμε τα μπιφτέκια στη λαδωμένη σχάρα του φούρνου, ενώ από κάτω τοποθετούμε ένα ταψί για να πέφτουν εκεί τα υγρά. Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ, στην πιο ψηλή σκάλα, για 6  - 7 λεπτά ανά πλευρά, ή μέχρι να γίνουν στο εσωτερικό τους.

 

Εναλλακτικά, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 180° C για 12 - 14 λεπτά, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο. Μόλις βγουν από το φούρνο, βάζουμε πάνω σε κάθε μπιφτέκι 1 φέτα τυρί, να λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε ντομάτα+κρεμμύδι. Αλείφουμε τα ψωμάκια με μουστάρδα και κέτσαπ και από πάνω βάζουμε το μπιφτέκι, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα αγγουράκια. Κλείνουμε και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.

(3) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
wannabechef
15.09.2012 | 15:24
Λυπάμαι αλλά αυτά δεν είναι hamburger αλλά όπως σωστά αναφέρεται στο κείμενο είναι μπιφτέκια, δεδομένης της προσθήκης κρεμμυδιού, κέτσαπ και κόλιανδρου. Οπότε η ονομασία cheeseburger είναι λάθος. Είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ νόστιμα αλλά η προσθήκη χοιρινού αποκλείει τις επιλογές rare και medium rare για λόγους υγείας.@grandchef
Δυστυχώς δεν υπάρχουν στο εμπόριο (συσκευασμένα) σωστά burger buns. Μερικοί φούρνοι όμως φτιάχνουν στρογγυλά ψωμάκια (για sandwich) με ή χωρίς σουσάμι που είναι αρκετά καλά και σίγουρα καλύτερα από τον αέρα που πουλάνε τα supermarket.
grandchef
15.09.2012 | 11:01
Έχω απορία! Έχοντας επιχειρήσει πολλές φορές να φτιάξω burger, πάντα το χαλάει το ψωμάκι του super-market που είναι σαν αφρός και διαλύεται...Ξέρετε καμμιά μάρκα, έστω κατεψυγμένα που να αξίζει; Διαφορετικά θα πρέπει μάλλον να κάνω αίτηση στον φούρναρη!
littlecookingtips
14.09.2012 | 10:04
Εύκολο και νόστιμο. Μια μικρή ένσταση μόνο στην προσθήκη κρεμμυδιού σε κιμά που είναι για burger... Αλλά κατά τα άλλα εξαιρετικό.