Σπανάκι με κιμά
Τρώγεται ως έχει, με το πιρούνι, συνοδεία ψωμιού, ή ως σάλτσα σε μακαρόνια ή ρύζι.
- 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (προτιμότερο από σπάλα ή ελιά)
- 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο* και χοντροκομμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 1 πράσο, σε ψιλά καρέ
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα, σε χοντρά κομμάτια
- 1 κουτ. γλυκού πελτές
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 60 ml ελαιόλαδο
- λίγο κύμινο, κοπανισμένο σε σκόνη (αν θέλουμε)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- γιαούρτι για το σερβίρισμα
Διαδικασία Ζεσταίνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το λάδι και αμέσως το κρεμμύδι και το πράσο. Τα σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, ίσα-ίσα να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά και τον καβουρδίζουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ, την πάπρικα, το κύμινο (αν βάλουμε) και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε 1-2 φορές και προσθέτουμε τα κομμάτια της ντομάτας. Ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά (προσθέτοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό) και προσθέτουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε επίμονα να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του και τότε σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε με ανοιχτή κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά που θα βγάλει το σπανάκι. Σερβίρουμε το φαγητό στα πιάτα και γαρνίρουμε με γιαούρτι πασπαλισμένο με λίγη πάπρικα ή το βάζουμε σε ένα μπολ για να βάλει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει. Εναλλακτικά, το σερβίρουμε ως σάλτσα για μακαρόνια ή ρύζι ή πουρέ.
Συμβουλές
* Για εξοικονόμηση χρόνου χρησιμοποιούμε έτοιμο, καθαρισμένο σπανάκι. Το βρίσκουμε συσκευασμένο στα σούπερ μάρκετ και συνήθως δεν χρειάζεται καν πλύσιμο, είναι όμως αρκετά ακριβότερο από το χύμα σπανάκι. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο σπανάκι, έχοντας πάντα κατά νου πώς θα γλιτώσουμε χρόνο.
- Αν το χρησιμοποιήσουμε ως σάλτσα για μακαρόνια ή ρύζι ή πουρέ, το φαγητό μπορεί να ταΐσει άνετα 6 - 8 νοματαίους.