Κολοκύθα με προσούτο και γραβιέρα
Ο συνδυασμός της ζεστής κολοκύθας με τη γραβιέρα, τη ρόκα και το προσούτο, θα σας εντυπωσιάσει.
- 600 γρ. (καθαρό βάρος) κολοκύθα, κομμένη σε κύβους των 3 εκ.
- 8 φέτες προσούτο, χοντροκομμένες
- 80 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, βρασμένα μελάτα
- 1 μάτσο ρόκα, χοντροκομμένη
- ¼ κουτ. γλυκού μπούκοβο σε σκόνη, ή καυτερή πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος
- 1 κουτ. γλυκού μέλι, αραιωμένη με 1 κουτ. γλυκού ζεστό νερό
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας ξίδι, βαλσαμικό
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C, στη λειτουργία του αέρα.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί, βάζουμε την κολοκύθα και ψήνουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τον φούρνο, αδειάζουμε την κολοκύθα σε πιατέλα σερβιρίσματος και την πασπαλίζουμε με αλάτι, το μπούκοβο και τον μαραθόσπορο. Περιχύνουμε με το μέλι, το λεμόνι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Σε ένα μπολ βάζουμε την ρόκα και την ανακατεύουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ξίδι και το ελαιόλαδο και την αδειάζουμε πάνω από την κολοκύθα. Σκορπίζουμε τη γραβιέρα και το προσούτο και κόβουμε τα μελάτα αυγά στη μέση και τα βάζουμε ομοιόμορφα ανάμεσα στη ρόκα.
Συνοδεύουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί.