Πένες με φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και απολαμβάνουμε συνοδεία ενός ροζέ από Αγιωργήτικο, που να τα βγάζει πέρα τόσο με τα μανιτάρια όσο και με το κατίκι.

Υλικά
  • 500 γρ. πένες
  • 300 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
  • 20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (κανθαρέλες, βασιλομανίταρα ή πορτσίνι - σε πολλά μπακάλικα, ντέλι αλλά πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (σε γλαστράκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη με τα δάχτυλα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή περισσότερο αν θέλετε)
  • 50 ml κονιάκ ή λευκό κρασί
  • 100 γρ. αγελαδινό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 200 γρ. κατίκι Δομοκού ή τσαλαφούτι ή άλλο αλοιφώδες τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄ Παρασκευή 20΄

Διαδικασία Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν κάπως. Τα βγάζουμε προσεκτικά ένα-ένα (για να μην πάρουμε μαζί και τυχόν πετραδάκια), τα στύβουμε ελαφρώς και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σουρώνουμε το νερό σε ψιλό σουρωτήρι και το φυλάμε κατά μέρος.

 

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες στο πακέτο και τα σουρώνουμε.

 

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε σε 2 κουτ. σούπας από το λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν κάπως. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κουταλιές από το νερό των μανιταριών. Ρίχνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και το υπόλοιπο λάδι (2 κουτ. σούπας), ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά και όταν αρχίσουν να κολλάνε τα κρεμμύδια, σβήνουμε με το κονιάκ ή το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και πριν αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάζουν τα νερά τους, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά 1 - 2 φορές.

 

Προσθέτουμε τη ρίγανη, το τυρί που επιλέξαμε, το γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο επιπλέον, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε γρήγορα, σερβίρουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

 

Συμβουλή

  • Σε αυτήν τη συνταγή τα μανιτάρια δεν σοτάρονται για πολλή ώρα. Η νοστιμιά τους έγκειται στο ότι είναι σχεδόν ωμά. Τα αποξηραμένα ενισχύουν τη νοστιμιά του φαγητού κι έτσι δεν  λείπει καθόλου η γεύση λιπαρών τυριών.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ