Το τέλειο τσίζμπεργκερ

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Τελικά, τα σπιτικά μπέργκερ είναι τα καλύτερα!

Υλικά
  • 500 γρ. κιμάς, ανάμεικτος από μοσχαρίσια ελιά και χοιρινό λαιμό (ή μόνο από χοιρινό λαιμό), περασμένος μια φορά από το χοντρό κόσκινο
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού κέτσαπ
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός
  • 6 λεπτές φέτες τυρί τσένταρ ή κασέρι (προτιμότερα ώριμα, πικάντικα)
  • 6 μεγάλες ροδέλες κρεμμύδι
  • 2 μέτριες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλα αγγουράκια τουρσί, σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 στρογγυλά ψωμάκια της αρεσκείας μας
  • κέτσαπ + μουστάρδα της αρεσκείας μας, για τα ψωμάκια
Μερίδες 6 μικρά τμχ
Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο 12΄ - 14΄

ΔιαδικασίαΣε ένα μπολ ανακατεύουμε απαλά τον κιμά με το κρεμμύδι, την κέτσαπ και τον κόλιανδρο, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά. Σχηματίζουμε μπιφτέκια περίπου 6 - 8 εκ. με πάχος περίπου 1,5 εκ. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα μπιφτέκια στη λαδωμένη σχάρα του φούρνου, ενώ από κάτω τοποθετούμε ένα ταψί για να πέφτουν εκεί τα υγρά. Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ, στην πιο ψηλή σκάλα, για 6 - 7 λεπτά ανά πλευρά, ή μέχρι να γίνουν στο εσωτερικό τους καταπώς θέλουμε (λιγότερο, αν τα θέλουμε πιο μέτρια ψημένα). Εναλλακτικά, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 180° C για 12 - 14 λεπτά, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο. Μόλις βγουν από το φούρνο, βάζουμε πάνω σε κάθε μπιφτέκι 1 φέτα τυρί, να λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε ντομάτα+κρεμμύδι. Αλείφουμε τα ψωμάκια με μουστάρδα και κέτσαπ και από πάνω βάζουμε το μπιφτέκι, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα αγγουράκια. Συνοδεύουμε με -τι άλλο;- πατάτες τηγανητές.

 

(2) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
ckoumv
04.05.2015 | 10:22
Όχι και το τέλειο cheeseburger με ανάμεικτο κιμά.Το κλασικό burger θέλει ΜΟΝΟ μοσχαρίσιο κιμά. Ούτε καν καλή συνταγή για μπιφτεκάκια της μαμάς δεν είναι. Να προσέχετε περισσότερο τις συνταγές που ανεβάζεται. Τώρα που την ξαναδιαβάζω λέει να τα ψήσουμε λιγότερο αν τα θέλουμε τα μπιφτέκια μέτρια. Δεν μπορείς να ψήσεις μέτριο το χοιρινό κιμά! Είναι έγκλημα!
wannabechef
04.05.2015 | 09:56
Το ελληνικό μπιφτέκι που παριστάνει το αμερικανικό burger, ως φτωχός συγγενής βέβαια γιατί όχι μόνο δεν παρασκευάζεται από το καλύτερο μοσχαρίσιο κρέας αλλά περιέχει και χοιρινό πέρα από τον κόλιανδρο, το άψητο κρεμμύδι και το ketchup. Το τέλειο burger σερβίρεται από medium rare μέχρι ακραία medium. Ποιος τολμάει να σερβίρει χοιρινό medium rare χωρίς να ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις; To μπιφτέκι σας των 125 γραμμαρίων (λίγο παραπάνω από fast food) είναι αυτό που είναι και δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται burger, ποσώς δε «τέλειο».