Πατάτες γκρατιναρισμένες με γιαούρτι
Σήμερα σας δίνουμε το συνοδευτικό. Αύριο θα ανεβάσουμε το κύριο. Και τα δύο για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.
- 1.300 γρ.-1½ κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
- 1 μεγάλο αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 850 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- ελαιόλαδο για να αλείψουμε το σκεύος
Διαδικασία Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε όσο το δυνατόν λεπτότερες φέτες. Ιδανικά, τις κόβουμε σαν τσιπς, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε το ειδικό εργαλείο κοπής που λέγεται μαντολίνο.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο, μεγέθους περίπου 35x30 εκ., ή 8 ατομικά πυρίμαχα μπολ, στρώνουμε φετούλες πατάτες, τη μία δίπλα στην άλλη, με την ίδια φορά, φροντίζοντας να μην αφήνουμε κενά μεταξύ τους και καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του σκεύους. Συνεχίζουμε απλώνοντας μια δεύτερη στρώση από πατάτες, αλλά αυτήν τη φορά τις βάζουμε σε αντίθετη φορά από τις προηγούμενες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι, το γάλα, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και την παρμεζάνα. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα και τις ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Ανασηκώνουμε λίγο μία πατάτα για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά και, αν χρειαστεί, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε χλιαρές.