Αρωματικό πιλάφι με πορτσίνι

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Το ρύζι απογειώνεται με την προσθήκη των άγριων μανιταριών. Να κάτι που δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι μας.

Υλικά
  • 1 φακελάκι μανιτάρια πορτσίνι (βασιλομανίταρα), αποξηραμένα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά παντοπωλεία)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 150 ml λευκό, γλυκό κρασί
  • 6 φλιτζ. τσαγιού ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • αλάτι και πιπέρι
Μερίδες 6
Προετοιμασία Αναμονή 30΄ Παρασκευή 20΄

Διαδικασία Βάζουμε τα πορτσίνι σε ένα μπολ με 1½ φλιτζ. τσαγιού από το μετρημένο ζεστό ζωμό ή νερό και τα μουσκεύουμε για 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε, κατά προτίμηση με ψαλίδι κουζίνας. Κρατάμε το υγρό του μουλιάσματος.

 

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3 λεπτά, ώσπου να μαραθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο, το ρύζι και τον κόλιανδρο και σοτάρουμε για περίπου άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας ώσπου να γίνουν διάφανοι οι κόκκοι του ρυζιού και να σκορπίσει ο κόλιανδρος το άρωμά του.

 

Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό ή το νερό (μαζί και το υγρό του μουλιάσματος) και τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το ρύζι να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με ανοιχτό σκεύος για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα πρώτα με μια πετσέτα και στη συνέχεια με το καπάκι της. Αφήνουμε για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ