Σουβλάκια χοιρινά µε γιαούρτι και πάπρικα
Δεν έχεις φάει πιο αρωματικό σουβλάκι!
- 1.200 γρ. χοιρινό (από μπούτι ανάμεικτο με λίγο λαιμό), κομμένο σε κύβους περίπου 2 - 3 εκ.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 40 ml ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα
- 600 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
- 2 κουτ. σούπας πάπρικα της αρεσκείας μας (ταιριάζει πολύ η καπνιστή, που βρίσκουμε σε καλά μπαχαράρικα. Εναλλακτικά, βάζουμε γλυκιά, που βρίσκουμε και στα σούπερ μάρκετ)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σερβίρισμα
- 1½ κουτ. σούπας δυόσμος ξερός ή ρίγανη, κοπανισμένα
- χυμός λεμονιού (ανάλογα με το πόσο μας αρέσει)
Διαδικασία Μαρινάδα: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τον πελτέ, την πάπρικα, το λεμόνι και πιπέρι. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Βάζουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα του γιαουρτιού σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι το σερβίρισμα. Στο μπολ με την υπόλοιπη ποσότητα από το μείγμα βάζουμε τους κύβους του κρέατος, ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από τη μαρινάδα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστούν. Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να τα μαρινάρουμε μέχρι και 6 - 8 ώρες.
Σουβλάκια
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου. Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην υψηλότερη θέση. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε το φούρνο. Περνάμε τους κύβους του κρέατος στα καλαμάκια εναλλάξ με κομμάτια κρεμμυδιού. Φροντίζουμε, επίσης, να μοιράσουμε όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, ώστε να δώσουν την απαραίτητη υγρασία σε κάθε σουβλάκι. Τα σκουπίζουμε απαλά με ένα χαρτί κουζίνας από τη μαρινάδα (δεν χρειάζεται να την αφαιρέσουμε όλη), τα λαδώνουμε ελαφρώς, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε στη σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, γυρίζοντάς τα και από τις τέσσερις πλευρές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να ψηθούν καλά και στο εσωτερικό τους, καθότι το χοιρινό τρώγεται μόνο καλοψημένο. Αν χρειαστεί, τα ψήνουμε για λίγο ακόμη, κατεβάζοντας τη σχάρα μία σκάλα.
Βάζουμε τα σουβλάκια σε μια πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με το δυόσμο ή τη ρίγανη, τα ραντίζουμε με το λεμόνι και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού που είχαμε φυλάξει. Συνοδεύουμε με τραγανές αραβικές πίτες και, αν θέλουμε, με λεπτές ροδέλες από καρότα, σιγομαγειρεμένες στο τηγάνι με λίγο νερό, ελαιόλαδο και κύμινο, για περίπου 20 λεπτά.