Παντζαροσαλάτα με ρόκα, σταφίδες και κατσικίσιο τυρί

{
}

Ο Κλεομένης Ζουρνατζής μαγειρεύει αποκλειστικά για το γαστρονόμος online.

Υλικά
  • 600 γρ. παντζάρια με τα φύλλα τους
  • 1/2 μικρή σελινόριζα (περίπου 100 γρ.), καθαρισμένη
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 1 μακρόστενη πράσινη πιπεριά
  • 2 ματσάκια ρόκα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 150 γρ. κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ
  • 50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι για το βράσιμο των παντζαριών

Για το ντρέσσινγκ

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι τη αρεσκείας μας
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή ή πικάντικη ανάλογα με το γούστο μας
  • 20 ml μηλόξιδο ή άλλο ξίδι της αρεσκείας μας
Μερίδες 3-4
Προετοιμασία 30΄

Διαδικασία Στο μούλτι ή σε ένα βαζάκι με καπάκι που κλείνει καλά χτυπάμε τα υλικά του ντρέσσινγκ. Το αφήνουμε στην άκρη.

 

Χωρίζουμε τους βολβούς των παντζαριών από τα φύλλα. Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα φύλλα των παντζαριών για 1-2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όσο τρυφερά μας αρέσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σουρωτό και στο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τους βολβούς ακαθάριστους και 1 κουταλιά ξίδι (το οποίο συμβάλλει στο να διατηρηθεί το χρώμα τους, παρά το ότι είναι με τη φλούδα). Τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 15 λεπτά.

 

Όση ώρα βράζουν τα παντζάρια χοντροκόβουμε με τα χέρια τη ρόκα, τη βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και την ανακατεύουμε με το μισό ντρέσσινγκ. Την απλώνουμε σε μια φαρδιά πιατέλα. Κόβουμε σε μπαστουνάκια την πιπεριά και τη σελινόριζα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ στο οποίο βάζουμε το υπόλοιπο ντρέσσινγκ και τις σταφίδες.

 

Μόλις γίνουν τα παντζάρια, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα τρίβουμε, φορώντας γάντια, ανάμεσα στις παλάμες μας. Έτσι φεύγει η φλούδα τους πολύ εύκολα. Τα κόβουμε σε ροδέλες και μετά σε μπαστουνάκια και τα ανακατεύουμε με την πιπεριά, τη σελινόριζα και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε όμορφα αυτό το μείγμα στην πιατέλα με τη ρόκα.

 

Κόβουμε το τυρί σε 2 φέτες που ζεσταίνουμε για λίγο σε καυτό γκριλ. Γαρνίρουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και σερβίρουμε.

 

Συμβουλές

  • Ελέγχουμε αν έγιναν τα παντζάρια τρυπώντας τα με ένα λεπτό μαχαίρι – πρέπει να τα διαπερνά με ευκολία.
  • Μια ενδιαφέρουσα, ξινούτσικη νότα θα δώσει στη σαλάτα η προσθήκη 2 ακτινιδίων, καθαρισμένων και κομμένων σε μπαστουνάκια.

 

Συνοδεύουμε με Η σαλάτα αυτή μπορεί να σερβιριστεί θαυμάσια σε επίσημο κάλεσμα. Είναι ιδανικό πρώτο πιάτο ή συνοδευτικό για ψητά κρεατικά. Όμως, μπορεί να καταναλωθεί ως ελαφρύ γεύμα συνοδεία ψωμιού.

(1) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
mitsolas
02.01.2012 | 12:39
Εξαιρετική σαλάτα. Κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.