Γλώσσες αχνιστές με λαδολέμονο

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Γίνεται ένα φαγητό να είναι πεντανόστιμο και light; Την απάντηση δίνει η συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου...

Υλικά
  • 1 κιλό φιλέτα γλώσσας (κατά προτίμηση από φρέσκα ψάρια)
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, άκοπο
  • κλαράκια από διάφορα φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθος, δυόσμος, δεντρολίβανο, ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι (όσα βρείτε από αυτά -συνολικά θα πρέπει να έχουμε τόσα μυρωδικά, που αν τα πιάσουμε όλα μαζί να είναι όσο το ματσάκι μαϊντανού)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το άχνισμα

  • 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5 κόκκοι μαύρου πιπεριού
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες
  • 1 κομμάτι φλούδα από λεμόνι

Για το λαδολέμονο

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή περισσότερο αν θέλετε)
  • 1 κουτ. σούπας λεμόνι
  • 1/2 κουταλιά μουστάρδα, κατά προτίμηση καυτερή
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού (από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι)
Μερίδες 4
Προετοιμασία 15΄ Παρασκευή 10΄-15΄

Διαδικασία Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

 

Άχνισμα: Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τα δαφνόφυλλα, τα πιπέρια, το κρασί, το σκόρδο και τη φλούδα λεμονιού για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Σε ένα ταψί που να χωράει τις γλώσσες σε μονή στρώση, απλώνουμε τα φρέσκα μυρωδικά που έχουμε, σχηματίζοντας ένα πλέγμα πάνω στο οποίο θα ακουμπήσουμε μετά τα ψάρια. Σουρώνουμε το υγρό της κατσαρόλας και το ρίχνουμε στο ταψί. Ακουμπάμε τα ψάρια, σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο και ψήνουμε τις γλώσσες για περίπου 10-15 λεπτά, προσέχοντας να μη στεγνώσουν.

 

Λαδολέμονο: Σε ένα μικρό βάζο με καπάκι χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα. Οταν οι γλώσσες είναι έτοιμες τις βάζουμε με σπάτουλα μία-μία (προσέχοντας να μη διαλυθούν) στα πιάτα. Τις αλείφουμε με ελάχιστο λαδολέμονο (ώστε να το απορροφήσουν έτσι όπως θα είναι ζεστές) και το υπόλοιπο το βάζουμε σε μπολάκι ώστε να συμπληρώσει ο καθένας στο πιάτο του.

 

Συνοδεύουμε με Ψωμί ή ρύζι πιλάφι και μια απλή σαλάτα με ντομάτα ή ντοματίνια, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη.

(0) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ