Γαστρονόμος

  • Τηγανητά λαχανικά σε ομελέτα

    Ολα τα τηγανητά λαχανικά, όπως πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.ά., πανιάζουν έπειτα από λίγες ώρες και είναι αδύνατον να σερβιριστούν ξανά αξιοπρεπώς. Τα φυλάμε στο ψυγείο και, όταν χρειαστεί, τα βγάζουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε σε...

  • Προσοχή στα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης

    Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστικούς περιέκτες για αποθήκευση τροφίμων (ιδιαίτερα αν έχουν λιπαρά - π.χ. ξηρούς καρπούς- ή οξέα -π.χ. τουρσιά- ή αλκοόλ -π.χ. λικέρ), προτιμάμε δοχεία αποθήκευσης από καλής ποιότητας πλαστικό ειδικό γι’ αυτήν...

  • Δεν αλλάζουμε συσκευασίες σε ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια

    Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα ρύζια, τα όσπρια και τα ζυµαρικά διατηρούνται καλύτερα αν τα βγάλουµε από την πλαστική συσκευασία τους και τα µεταφέρουµε σε άλλους περιέκτες, κυρίως σε γυάλινα βάζα µε καπάκι. Είναι αλήθεια ότι το γυαλί είναι το...

  • Οι ξηροί καρποί θέλουν ψυγείο

    Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, οι ξηροί καρποί αλλοιώνονται (ταγγίζουν) όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα. Αν αγοράζουμε χύμα ξηρούς καρπούς, τους διατηρούμε ερμητικά κλεισμένους σε δοχεία με καλό κλείσιμο, που να τους χωρούν...

  • Ντοματόρυζο

    Δίνουμε φρεσκάδα και τόνο πικάντικο στο θεσσαλικό και κυκλαδίτικο πιλάφι, προσθέτοντας ωμό λάδι και ψιλοκομμένα, φρέσκα μυρωδικά στο τέλος.

  • Το κοτόπουλο που περίσσεψε γίνεται σουφλέ

    Υλικά (για 4 άτομα): 2 φλιτζ. τσαγιού ψαχνό από το υπόλοιπο βραστό ή ψητό κοτόπουλο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 ξερά κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, χοντροκομμένα, 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 4 αυγά, χτυπημένα 1/2 φλιτζ. τσαγιού...

  • Με το υπόλοιπο ιμάμ φτιάχνουμε ντομάτες γεμιστές

    Υλικά (για 4 άτομα ως μεζέ ή για 2 ως κύριο): 4 μικρές ντομάτες, ώριμες αλλά σφιχτές, φύλλα γλιστρίδας ή ρόκας ή άλλο εποχικό σαλατικό της αρεσκείας μας. Για τη γέμιση: περίπου 1 μερίδα ιμάμ, 80 γρ. φέτα, της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη, 2 κουτ. σούπας...

  • Οι υπόλοιπες φακές σούπα γίνονται φακόρυζο

    Υλικά (για 4 άτομα): περίπου 2 φλιτζ. τσαγιού φακές σούπα που περίσσεψε, 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι, 400 ml ζεστό νερό, 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς ή κάρι, σε σκόνη, ή ίση ποσότητα ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο, να γίνει σκόνη και περασμένο από σήτα...