Γαστρονόμος

  • Πως προετοιμάζουμε τα πουλερικά για την κατάψυξη

    Βήμα 1οΑφαιρούμε τυχόν κοτσάνια από φτερά με ένα τσιμπιδάκι. Βήμα 2οΟλόκληρο πουλερικό: Το δένουμε σφιχτά, για να εξοικονομήσουμε χώρο και να προστατεύσουμε τις εκτεθειμένες κοιλότητές του. Πιάνουμε σφιχτά τις φτερούγες και τα μπούτια του...

  • Ολα τα μυστικά για τη συντήρηση των τροφίμων στο ντουλάπι

    Στις συσκευασίες διάφορων κατηγοριών ξηρών τροφίμων (ζυμαρικών, ρυζιών, οσπρίων, αλεύρων, μπαχαρικών κ.λπ.) διαβάζουμε με μικρές παραλλαγές την εξής περιεκτική οδηγία: «Διατηρείτε το προϊόν σε χώρο καθαρό και δροσερό, αποφεύγοντας την έκθεσή του...

  • Το αλεύρι θέλει χάρτινη συσκευασία

    Το αλεύρι συγκαταλέγεται στα ευαλλοίωτα προϊόντα. Ενας βασικός λόγος είναι το μέγεθος των κόκκων του· οι ειδικοί λένε πως, όσο πιο μικροσκοπικοί είναι οι κόκκοι ενός προϊόντος, τόσο μεγαλύτερη η επιφάνειά του και, άρα, η πιθανότητα αλλοίωσής του....

  • Το υπόλοιπο ψητό ή βραστό κοτόπουλο γίνεται πιλάφι με κάρι

    Υλικά(για 4 άτομα): 1½ φλιτζάνι ψαχνό από το υπόλοιπο βραστό ή ψητό κοτόπουλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, 2 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 250 γρ. ρύζι μπασμάτι ή κίτρινο μακρύκοκκο, 1 μέτριο καρότο, τριμμένο στη...

  • Το υπόλοιπο λεμονάτο κρέας με κολοκυθάκια γίνεται σάλτσα για ζυμαρικά

    Υλικά (για 4 άτομα): 2 φλιτζ. τσαγιού λεμονάτο κρέας με κολοκυθάκια, 500 γρ. πένες ή άλλο ζυμαρικό, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (αν θέλουμε), 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη ή δυόσμος, τριμμένα, 70 ml ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα (αν...

  • Ντάκος με τα υπόλοιπα λαδερά φασολάκια

    Υλικά(για 1 ντάκο): περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού υπόλοιπα φασολάκια λαδερά, 1 ντάκος κρίθινος, 1 μεσαίου μεγέθους ντομάτα, 2 - 3 ελιές Καλαμών, ξεκουκουτσιασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια, 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη, 1 κουτ. γλυκού χυμός...

  • Πιροσκί με τη σάλτσα κιμά που μας περίσσεψε

    Υλικά (για 8 κομμάτια): ελαιόλαδο για το τηγάνισμα. Για τη γέμιση: περίπου 1½ φλιτζ. τσαγιού περισσεύματα από μαγειρεμένο κιμά μπολονέζ, 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα). Για τη ζύμη: 150 ml χλιαρό νερό, 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά, 1 κουτ....

  • Η υπόλοιπη χωριάτικη σαλάτα γίνεται στραπατσάδα

    Υλικά (για 2 άτομα σαν κύριο ή για 4 άτομα σαν μεζές): 2 γεμάτα φλιτζ. τσαγιού χωριάτικη σαλάτα, με το λάδι της, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο επιπλέον, 4 αυγά λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Διαδικασία: Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα μπολ και, όσο μπορούμε,...