Γαστρονόμος

  • Δεν αλλάζουμε συσκευασίες σε ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια

    Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα ρύζια, τα όσπρια και τα ζυμαρικά διατηρούνται καλύτερα αν τα βγάλουμε από την πλαστική συσκευασία τους και τα μεταφέρουμε σε άλλους περιέκτες, κυρίως σε γυάλινα βάζα με καπάκι. Είναι αλήθεια ότι το γυαλί είναι το...

  • Καφές σε αεροστεγές δοχείο και στο ψυγείο

    Ο συσκευασμένος καφές που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ είναι απολύτως προστατευμένος, καθότι η συσκευασία του (διπλό φιλμ αλουμινίου με ενδιάμεση στρώση προπυλενίου) είναι αδιαπέραστη από το οξυγόνο και την υγρασία. Τι γίνεται όμως όταν...

  • Πως προετοιμαζουμε τα ψαρια για την... κατάψυξη

     -Καθαρίζουμε τα ψάρια σχολαστικά από εντόσθια, λέπια (όσα έχουν) και βράγχια, καθώς αυτά τα μέρη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αλλοιώσεις και δεν αντέχουν για πολύ καιρό, ακόμη και στην κατάψυξη.  -Αφαιρούμε επίσης τα κοφτερά πτερύγια, για να μην...

  • Που βρίσκουμε κέιλ

    Το κέιλ είναι ένα ιδιαίτερο χορταρικό που μοιάζει με σέσκουλο, μόνο που έχει πιο χοντρά και με «κατσαρές» άκρες φύλλα. Εχει έντονη «χόρτινη» γεύση. Είναι δημοφιλές στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δειλά την εμφάνισή του και στην...

  • Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες

    Κόβουμε το κοτσάνι, αφαιρούμε όλα τα φύλλα από τις αγκινάρες και καθαρίζουμε περιμετρικά τις «κούπες», τις καρδιές, με ένα μαχαιράκι. Με ένα κουτάλι βγάζουμε τον «μαλλιαρό» πυρήνα από την καρδιά τους. Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μπολ με...

  • Πώς καθαρίζουμε τα σπαράγγια

    Κόβουμε και πετάμε 2 - 3 εκ. από τη βάση τους, το σημείο δηλαδή που δεν είναι τρυφερό. Στη συνέχεια, «ξεφλουδίζουμε» τον κορμό των σπαραγγιών που απομένει με το ειδικό εργαλείο (peeler) που χρησιμοποιούμε για το ξεφλούδισμα των καρότων ή των πατατών,...

  • Πίτα με κιμά και πράσα

    Πεντανόστιμη, φημισμένη πίτα από τη Φλώρινα που συνηθίζουν να τη φτιάχνουν την Πρωτοχρονιά - μάλιστα, της βάζουν και φλουρί!