Κι όμως είναι ζάχαρη!
Ο Βαγγέλης Καρατζάς, εκτός από creative art director του «Γαστρονόμου», των «Γλυκών Ιστοριών» και πολλών άλλων περιοδικών της «Καθημερινής», είναι και ανεπίσημος scouter για ό,τι πιο εναλλακτικό διατροφικό είδος κυκλοφορεί. Απόδειξη το food wall που δημιούργησε κάποτε πίσω από το γραφείο του, όπου αναρτούσε τις πιο πρωτότυπες, παράξενες και καλοσχεδιασμένες συσκευασίες από τρόφιμα που είχε βρει και δοκιμάσει. Η τελευταία του ανακάλυψη ήταν αυτό το τούβλο ζάχαρης. Ονομάζεται jaggery και παρασκευάζεται από χυμό ζαχαροκάλαμου που βράζει μέχρι να συμπυκνωθεί και στη συνέχεια καλουπώνεται και παίρνει αυτή την κυλινδρική, στερεή μορφή. Επειδή δεν υφίσταται την επεξεργασία της λευκής ζάχαρης, θεωρείται από κάποιους πιο υγιεινή.
Μάλιστα, χρησιμοποιείται ευρέως και σε πρακτικές της παραδοσιακής ινδικής ιατρικής, Αγιουβέρδα. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι οι όποιες βιταμίνες υπήρχαν στον χυμό του ζαχαροκάλαμου χάνονται με τον βρασμό και ότι δεν είναι και τόσο καθαρή, αφού μπορεί να περιέχει υπολείμματα από άμμο ή χώμα. Ωστόσο, στην χώρα προέλευσής της, την Ινδία, αλλά και στην Λατινική Αμερική, είναι πολύ δημοφιλής γιατί είναι φθηνότερη από την κοινή ζάχαρη. Όπως και να 'χει, πάντως, παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η γεύση της προσομοιάζει στην μελάσα, με πιο έντονη την αίσθηση της καραμέλας. Μου θύμισε κάτι ανάμεσα σε βρασμένο καλαμπόκι και μαρόν γλασέ· κάτι γήινο και γλυκό μαζί.
Ψάχνοντας στο ίντερνετ για τις πιθανές χρήσεις της, είδα ότι στην Ινδία τη βάζουν σε πολλά αλμυρά πιάτα με κάρι αλλά και σε παραδοσιακά γλυκά με ρύζι. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, αντί της καστανής ζάχαρης, δηλαδή μέσα σε γλυκά, πασπαλισμένη πάνω σε δημητριακά, κέικ και γλυκά ψωμιά, σε ροφήματα κ.λπ. Εχετε όμως υπόψη σας ότι θα «χαρακτηρίσει» ό,τι και να φτιάξετε, γι' αυτό δοκιμάστε την πρώτα. Πού την βρίσκουμε; Σε καταστήματα με ινδικά και πακιστανικά τρόφιμα πέριξ της Ομονοίας.