Σταφυλόπιτα

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για τη φόρμα
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο + λίγο ακόμη για τη φόρμα
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 40 γρ. νερό
  • 1 κρόκος αυγού, ελαφρώς χτυπημένος, για το άλειμμα της επιφάνειας
  • ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα

 

Για τη γέμιση:

  • 800 γρ. σταφύλια, μαύρα και άσπρα (καθαρό βάρος)
  • 20 γρ. βούτυρο αγελάδος, ελαφρώς λιωμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 40 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Μερίδες 12
Προετοιμασία 30' Αναμονή 1 ώρα Ψήσιμο 1 ώρα

ΔιαδικασίαΖύμη: Βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και τα «δουλεύουμε» μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

 

Γέμιση: Καθαρίζουμε τα σταφύλια από τα κουκούτσια τους, αν έχουν, και τα βάζουμε σε ένα σκεύος. Προσθέτουμε το ελαφρώς λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Επειτα ρίχνουμε πασπαλιστά τη ζάχαρη άχνη και το αλεύρι, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε κατά μέρος. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ελαφρώς με έναν αυγοδάρτη το αυγό και την κρέμα γάλακτος.

 

Συναρμολόγηση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια παραλληλόγραμμη φόρμα τάρτας 33x10 εκ. (ή στρογγυλή διαμέτρου 24 εκ.). Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο που να φτάνει να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας και να περισσεύει κατά 2 εκ. από κάθε πλευρά. Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, την πιέζουμε να εφαρμόσει πάνω στα τοιχώματα και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα αυγού - κρέμας γάλακτος και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα σταφύλια. Γυρίζουμε τα άκρα της ζύμης προς το κέντρο, δημιουργώντας γύρω-γύρω μια μπορντούρα, την οποία αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο του αυγού.

 

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, στους 170° C. Βγάζουμε την πίτα και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ