Ελαφριά τάρτα βερίκοκο, χωρίς κρέμα

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά

Για τη ζύμη

  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 90 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 25 γρ. (1 κουτ. σούπας) νερό, κρύο
  • 15 γρ. (1 κουτ. σούπας) ζάχαρη άχνη

 

Για τη γέμιση

  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 13 - 14 βερίκοκα, κομμένα
  • στη μέση, χωρίς κουκούτσια
  • 1 κουτ. σούπας σκούρα καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου
Προετοιμασία 30΄ Αναμονή 30΄ Ψήσιμο 40΄ - 45΄

ΔιαδικασίαΖύμη: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το βούτυρο, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη από χοντρά ψίχουλα, σαν σβώλους. Προσθέτουμε το κρύο νερό και την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει ελαφρώς και να ανοίγει εύκολα.

 

Στη συνέχεια, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Το στρώνουμε σε μια χαμηλή φόρμα τάρτας, διαμέτρου 20 εκ. και ύψους περίπου 3 εκ., καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα.

 

Γέμιση: Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και την αλείφουμε με τη μαρμελάδα βερίκοκο. Τακτοποιούμε πάνω στη ζύμη τα κομμένα βερίκοκα, πλαγιαστά, το ένα δίπλα στο άλλο. Πασπαλίζουμε με τη σκούρα καστανή ζάχαρη και ψήνουμε την τάρτα για 20 λεπτά. Τότε, σκορπίζουμε στην επιφάνεια της τάρτας το φιλέ αμυγδάλου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 - 25 λεπτά. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.  

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ