Panforte (Πανφόρτε)
- 100 γρ. φουντούκια
- 120 γρ. αμύγδαλα
- 120 γρ. φρουί γλασέ (κόντιτα), ψιλοκομμένα
- 100 γρ. ανανάς φρέσκος (ή από κονσέρβα που στραγγίζουμε), ψιλοκομμένος
- ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλας
- 1/4 κουτ. γλυκού κολίανδρο, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
- 130 γρ. ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 50 γρ. βούτυρο
- 70 γρ. αλεύρι
- άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία Βουτυρώνουμε τον πυθμένα ενός ταψιού διαμέτρου 23 εκ., στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας και το βουτυρώνουμε και αυτό. Βάζουμε τα φουντούκια και τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα φουρνίζουμε για λίγο έως ότου χρυσίσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους ξηρούς καρπούς, τα φρουί γλασέ, τον ανανά, τα μπαχαρικά, το ξύσμα λεμονιού και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το βούτυρο σε μία μικρή κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις αρχίζει το μείγμα να βράζει, το αδειάζουμε αμέσως στο μπολ με τα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το πιέζουμε με μια σπάτουλα να «στρωθεί» καλά. Ψήνουμε το γλυκό για 30 - 35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Συμβουλή
- To «panforte» σημαίνει «δυνατό ψωμί». Αυτός ο γλυκός, φρουτένιος άρτος πρωτοεμφανίστηκε το Μεσαίωνα στη Σιένα της Ιταλίας.