Zuppa Ιnglese (Τσούπα Ινγκλέζε)
- 1 πακέτο σαβουαγιάρ
- 200 γρ. γάλα φρέσκο ανακατεμένο με 30 γρ. μαύρο ρούμι
- 300 γρ. φρούτα τις αρεσκείας μας, ψιλοκομμένα (κατά προτίμηση φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα ή φρέσκα σύκα στην εποχή τους)
- Για την κρέμα:
- 500 γρ. φρέσκο γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 4 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
- 25 γρ. αλεύρι
- 1/2 κλωναράκι βανίλιας (στα καλά μπαχαράδικα, σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και στο Sweet Alchemy)
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ σε παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)
ΔιαδικασίαΚρέμα: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και τους κρόκους. Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Χαράσσουμε το κλωναράκι της βανίλιας, «τραβάμε» τα σποράκια με ένα μαχαιράκι και τα ρίχνουμε μαζί με το περίβλημα στην κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προτού βράσει το γάλα (όταν θα έχει απλά ζεσταθεί), ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα ζάχαρης-αλευριού-κρόκων και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Τότε, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε καθαρό σκεύος και την σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι που να εφάπτεται στην επιφάνειά της. Οταν κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη «δουλεύουμε» μ' ένα σύρμα ή στο μίξερ ώστε να αποκτήσει λεία και βελούδινη υφή. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Συναρμολόγηση: Σ' ένα μεγάλο μπολ (ή σε μικρά ατομικά) βάζουμε μια στρώση σαβουαγιάρ και τα βρέχουμε με λίγο από το μείγμα γάλακτος και ρούμι. Καλύπτουμε τα σαβουαγιάρ με το 1/4 από την κρέμα, απλώνουμε λίγα ψιλοκομμένα φρούτα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά. Τελειώνουμε, διακοσμώντας το γλυκό με φρούτα. Διατηρείται στο ψυγείο.
Συμβουλές
- Η «Αγγλική Σούπα» είναι γνωστό ιταλικό τράιφλ με διάφορες παραλλαγές. Εδώ σάς δίνω μια πολύ απλή εκδοχή.