Τραγανή πίτα με φρούτα του δάσους
Για τη βάση:
- 250 γρ. αλεύρι
- 125 γρ. βούτυρο
- από το ψυγείο, κομμένο σε κύβους
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κουτ. σούπας κρύο νερό
Για τη γέμιση:
- 125 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 μικρά αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (ακέρωτο, βιολογικό)
- 15 γρ. (1 κουτ. σούπας) λικέρ πορτοκαλιού (Cointreau ή Grand Marnier)
- 500 γρ. φρούτα του δάσους κατά προτίμηση φρέσκα ή κατεψυγμένα
Διαδικασία Βάση: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με το εξάρτημα που λέγεται φτερό, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 30 εκ. Βουτυρώνουμε μια λαμαρίνα του φούρνου, απλώνουμε το φύλλο και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας. Αφήνουμε το μείγμα για λίγη ώρα να «σταθεί». Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε.
Συναρμολόγηση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βγάζουμε τη λαμαρίνα από το ψυγείο και αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης επάνω στο φύλλο, φροντίζοντας να αφήσουμε ακάλυπτο ένα περιθώριο 5 - 6 εκ. γύρω γύρω. Πάνω από τη γέμιση βάζουμε τα φρούτα του δάσους πολύ κοντά το ένα με το άλλο (πρέπει να καλυφθεί καλά όλη η επιφάνεια) και διπλώνουμε τη ζύμη που δεν καλύψαμε με γέμιση προς τα μέσα. Ψήνουμε την πίτα για 40 - 50 λεπτά έως ότου χρυσίσει. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε την πίτα με μια ελαφριά κρέμα, που θα φτιάξουμε ανακατεύοντας 250 γρ. γιαούρτι αγελαδινό με 250 γρ. κρέμα γάλακτος.