Τάρτα σοκολάτας με καρύδια και καραμέλα

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 80 γρ. βούτυρο, από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια
  • 65 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό (προτιμήστε βιολογικό)
  • 175 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. κακάο

Για τη γέμιση:

  • 160 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γρ. καρυδόψιχα

Για την επικάλυψη:

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 250 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, ψιλοκομμένη
Μερίδες 12 - 14
Προετοιμασία 40΄ Αναμονή 1 ώρα Ψήσιμο 30΄

Διαδικασία Ζύμη: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Bάζουμε τη ζύμη σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 26 εκ. (δεν χρειάζεται να τη βουτυρώσουμε πρώτα) και την ανοίγουμε σιγά - σιγά με τα μήλα των δαχτύλων μας, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της φόρμας και τα τοιχώματα. Τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη (ειδική για ψήσιμο) και τη γεμίζουμε με ξερά φασόλια ή ρύζι. Την ψήνουμε για 20 λεπτά, έπειτα αφαιρούμε τη μεμβράνη με τα φασόλια ή το ρύζι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Την αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.

 

Γέμιση: Βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα με σκούρο ξανθό χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα καρύδια και τα ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά. Απλώνουμε το μείγμα με τα καρύδια πάνω από την προψημένη ζύμη της τάρτας και την αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει όση ώρα φτιάχνουμε το μείγμα για την επικάλυψη.

 

Επικάλυψη: Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και, λίγο πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια λεία και γυαλιστερή κρέμα (γκανάς). Την αδειάζουμε πάνω από την τάρτα και αφήνουμε για λίγο να σταθεροποιηθεί. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.  

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ