Κρεμ καραμελέ

{
Συνταγή ΝΑΝΑ ΓΙΩΤΗ
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά

Για την καραμέλα:

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 50 ml νερό

Για την κρέμα:

  • 2 κουτιά γάλα εβαπορέ (410 γρ. το καθένα)
  • 200 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 7 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στη μέση
Μερίδες 12
Προετοιμασία 25' Αναμονή 2 ώρες Ψήσιμο 1 ώρα

Διαδικασία Καραμέλα: Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα βαρύ και βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Οταν η καραμέλα αρχίσει να σκουραίνει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση. Πιάνουμε τη φόρμα με γάντια κουζίνας, για να μην καούμε, και την ανακινούμε, ώστε η καραμέλα να ανέβει λίγο και στα τοιχώματα.

 

Κρέμα: Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της κρέμας και ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα με την καραμέλα. Τοποθετούμε τη φόρμα σε ένα ταψί με 2 δάχτυλα νερό και το βάζουμε σε μη προθερμασμένο φούρνο, στους 220° C, για περίπου 1 ώρα. Δοκιμάζουμε αν το γλυκό είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στην κρέμα. Εάν δεν βγει καθαρό, ψήνουμε λίγο ακόμη. Βγάζουμε την κρεμ καραμελέ από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

 

Για να τη σερβίρουμε, σπρώχνουμε ελαφρώς με μια ξύλινη σπάτουλα την επιφάνεια της κρέμας εκεί που ακουμπάει στα τοιχώματα της φόρμας, ώστε να «ξεκολλήσει» λίγο. Επειτα, βυθίζουμε τη φόρμα μέχρι τη μέση σε βραστό νερό για 1 λεπτό, ακουμπάμε πάνω στη φόρμα μια πιατέλα και αναποδογυρίζουμε. Η κρέμα θα πρέπει να γλιστρήσει εύκολα στην πιατέλα.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ