Τάρτα φράουλα με λικέρ

{
Συνταγή ΝΑΝΑ ΓΙΩΤΗ
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά
  • 1 κιλό φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθός τους
  • λίγο λικέρ Cointreau,για ράντισμα
  • λίγη άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 πολύ κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος,
  • σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο
  • σε μικρά κομμάτια
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό

Για την κρέμα:

  • 5 γρ. φύλλα ζελατίνης (1 φύλλο των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα),
  • μουλιασμένα σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν και στυμμένα καλά
  • 500 ml γάλα πλήρες
  • 3 κρόκοι από μεσαίου μεγέθους αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Μερίδες 12
Προετοιμασία 40' Αναμονή 1 ½ ώρα Ψήσιμο 30'

Διαδικασία Zύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σχηματίζουμε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά και το νερό. Ζυμώνουμε για λίγο τα υλικά και πλάθουμε το μείγμα σε μπάλα, ακόμη και αν το βούτυρο δεν έχει πλήρως ενσωματωθεί. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Τη βγάζουμε, τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια να μαλακώσει και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκο διαμέτρου 24 εκ. Μεταφέρουμε το δίσκο ζύμης σε ένα μεγαλύτερο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Γυρίζουμε ελαφρώς προς τα μέσα τις άκρες της ζύμης, δημιουργώντας μια μπορντούρα πάχους περίπου 1 εκ., και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία και την ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

Kρέμα: Σε ένα ανοξείδωτο μπολ ή σε μια κατσαρόλα που έχουμε στερεώσει πάνω σε άλλη κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει, ρίχνουμε το γάλα, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη ζελατίνη και ανακατεύουμε με μια κουτάλα έως ότου πήξει η κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει, προσθέτουμε το λικέρ και ενσωματώνουμε τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά.

Συναρμολόγηση: Απλώνουμε με μια σπάτουλα την κρέμα επάνω στην ψημένη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις φράουλες και τις περιχύνουμε με το λικέρ. Τις απλώνουμε πάνω από την κρέμα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

 

Συμβουλές

  • Για πιο φίνο αποτέλεσμα, στις συνταγές που έχουν αλεύρι είναι καλό να το κοσκινίζουμε προτού το χρησιμοποιήσουμε.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ