Πουά τούρτα γενεθλίων

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά

Για το παντεσπάνι:

  • 5 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 50 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη στα σούπερ μάρκετ)

Για το σιρόπι:

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml νερό

Για τη γαρνιτούρα:

  • 200 γρ. αμυγδαλόπαστα, έτοιμη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή χειροποίητη*
  • 3 χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας (π.χ. μοβ, λιλά, κόκκινο, πράσινο - θα τα βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής)

Για τη γέμιση:

  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 35% λιπαρά
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 - 3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 300 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή βατόμουρο
  • 300 γρ. φράουλες, κομμένες στη μέση
Μερίδες 12 - 14
Προετοιμασία 1 ώρα Ψήσιμο 25'

Διαδικασία Παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός έως ότου αφρατέψουν. Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι στα χτυπημένα αυγά, μαζί με την αμυγδαλόσκονη, και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Μεταφέρουμε το μείγμα σ' ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε για 25 λεπτά. Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά το παντεσπάνι (είναι προτιμότερο να το ετοιμάσουμε μία ημέρα πριν, για να σφίξει και να κόβεται πιο εύκολα). Το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε οριζόντια σε 2 φέτες, με ένα μεγάλο μαχαίρι.

Σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για 2 λεπτά.

Γαρνιτούρα: Χωρίζουμε την αμυγδαλόπαστα στα τρία. Χρωματίζουμε διαφορετικά κάθε μέρος με 2 - 3 σταγόνες από διαφορετικά χρώματα ζαχαροπλαστικής. Ανοίγουμε με τον πλάστη τις αμυγδαλόπαστες σε φύλλα και κόβουμε μικρούς δίσκους, χρησιμοποιώντας διαφορετικού μεγέθους κουπάτ (ή ποτήρια του ούζου και του κρασιού).

Γέμιση: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα για να φτιάξουμε σαντιγί. Κρατάμε στην άκρη το 1/3 της ποσότητας και προσθέτουμε στο μπολ το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ανακατεύοντας πολύ απαλά με μια σπάτουλα.

Συναρμολόγηση: Βάζουμε σε μια πιατέλα το ένα παντεσπάνι, το ραντίζουμε με σιρόπι και απλώνουμε με μια σπάτουλα τη μαρμελάδα. Από πάνω απλώνουμε τη λευκή σαντιγί. Σκορπίζουμε τις φράουλες και τις πιέζουμε να χωθούν μέσα στη σαντιγί. Σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι και το ραντίζουμε με σιρόπι. Απλώνουμε με τη σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια της τούρτας και στα πλαϊνά μέρη τη χρωματισμένη σαντιγί, αποφεύγοντας να τη δουλέψουμε πολύ, για να μην «κόψει». Διακοσμούμε με τους δίσκους αμυγδαλόπαστας.

 

Συμβουλές

  • Για να φτιάξουμε αμυγδαλόπαστα, χτυπάμε στο μπλέντερ 40 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού με 50 γρ. ζάχαρη άχνη και 200 γρ. αμυγδαλόσκονη, μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.  
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ