Τούρτα γενεθλίων με σοκολάτα

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά

Για το παντεσπάνι:

  • 5 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. κακάο σε σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 200 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο
  • 250 ml γάλα πλήρες
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για τη διακόσμηση:

  • 2 κουτάκια Smarties
  • χρωματιστό κας-κας (ψιλό καραμελάκι - σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής)
Μερίδες 12 - 14
Προετοιμασία 1 ώρα Αναμονή 2 ώρες Ψήσιμο 25'

Διαδικασία Παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Χτυπάμε με το σύρμα σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα σ' ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και το ψήνουμε για 20 - 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά. Το ξεφορμάρουμε πάνω στον πάγκο εργασίας και με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε προσεκτικά σε δύο οριζόντιες φέτες.

Σιρόπι: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά.

Γέμιση: Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα. Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα ή το μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι, την προσθέτουμε στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα. Μεταφέρουμε το 1/3 από τη σοκολατένια γέμιση σε ένα άλλο μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.

Συναρμολόγηση: Βάζουμε τη μία φέτα παντεσπάνι σε μια πιατέλα και τη βρέχουμε με σιρόπι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση που έχουμε κρατήσει εκτός ψυγείου. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα παντεσπάνι και τη βρέχουμε με σιρόπι. Απλώνουμε με τη σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια της τούρτας και στα πλαϊνά μέρη το μείγμα της γέμισης που είχαμε βάλει στο ψυγείο. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε την τούρτα γύρω-γύρω με κας-κας και στην επιφάνεια σχηματίζουμε το όνομα του παιδιού που γιορτάζει με Smarties.

 

  • Συμβουλές Αν δεν βρούμε χρωματιστά κας-κας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύχρωμη τρούφα που θα βρούμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις πρώτες ύλες για γλυκά.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ