Whoopies γεμιστά με σοκολάτα
Ένα μαλακό μπισκότο με σοκολάτα είναι το τέλειο κέρασμα για τον καφέ αλλά και για τα πιτσιρίκια.
Για τα κεϊκομπισκότα
- 150 γρ. κουβερτούρα περίπου 50% - 55% κακάο, πολύ καλά ψιλοκομμένη
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 90 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 4 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο, πλήρες (40 γρ.)
- 2 κουτ. σούπας (20 γρ.) λικέρ της αρεσκείας μας
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη
Για την κρέμα
- 170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
- 170 γρ. γάλα καρύδας (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
Διαδικασία Κρέμα: Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας σε μέτρια φωτιά και, λίγο πριν πάρει βράση, αποσύρουμε και περιχύνουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα ή, καλύτερα, με μαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα από σιλικόνη), μέχρι να λιώσει και να γίνει μια λεία κρέμα. Την αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει, όση ώρα ετοιμάζουμε τα κεϊκομπισκότα.
Κεϊκομπισκότα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και καλύπτουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα (ή ένα μεγάλο ρηχό ταψί). Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, το τεμαχισμένο βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ, το οποίο στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί· το νερό δεν θα πρέπει να ακουμπά τον πάτο του μπολ). Ανακατεύουμε με μια κουτάλα, μέχρι τα υλικά να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη, σε ένα άλλο μπολ, το αυγό, το γάλα και το λικέρ. Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού μέσα στο μείγμα της κουβερτούρας και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε δόσεις από το μείγμα των κεϊκομπισκότων με το εργαλείο σερβιρίσματος του παγωτού (σκουπ) και τις αραδιάζουμε πάνω στη λαμαρίνα. Για μεγαλύτερη ευκολία, ανάμεσα στις δόσεις βυθίζουμε το σκουπ σε κρύο νερό «ξεπλένοντάς» το. Φροντίζουμε να αφήνουμε απόσταση ανάμεσα στα κεϊκομπισκότα, για να μην κολλήσουν κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε στο φούρνο για 13 - 15 λεπτά (εξαρτάται πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας). Η όψη τους, όταν ψηθούν, θα μοιάζει λίγο με μακαρόν. Οταν τα whoopies είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο μέσα στη λαμαρίνα, αλλά εκτός φούρνου. Κατόπιν τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, για περίπου 40 λεπτά.
Συναρμολόγηση: Οταν κρυώσουν, βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο. Παίρνουμε ένα κεϊκομπισκότο, απλώνουμε λίγη κρέμα στην κάτω πλευρά του (αυτήν που ακουμπούσε στο ταψί) και σκεπάζουμε με ένα δεύτερο. Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε και τα υπόλοιπα.
Μπορούμε να βάλουμε τα whoopies στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να τα σερβίρουμε.
Συμβουλές
- Τα whoopies είναι κάτι μεταξύ μπισκότου και κέικ. Η προέλευσή τους είναι αμερικανική.
- Αντί για γάλα καρύδας στην γέμιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά και κανονική κουβερτούρα.
- Η σεφ προτιμά λικέρ πορτοκάλι· αν όμως τα whoopies προορίζονται για παιδιά, το αντικαθιστούμε με ίσης ποσότητας χυμό της αρεσκείας μας.