Τούρτα με καρύδια, κράνμπερις και μπισκότα
Πλούσια τούρτα με μπισκότα και σοκολάτα γάλακτος, που αρέσει ιδιαίτερα στα πιτσιρίκια. Κόψτε μικρά κομμάτια γιατί είναι αρκούντως «χορταστική».
- 900 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
- 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 400 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ με επικάλυψη σοκολάτας
-
50 γρ. λικέρ της αρεσκείας μας ή χυμός πορτοκαλιού ή κονιάκ
- 100 γρ. καρύδια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. κράνμπερις ή ξερά δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι), ψιλοκομμένα
ΔιαδικασίαΨιλοκόβουμε την κουβερτούρα πολύ καλά και τη βάζουμε σε ένα αρκετά μεγάλο μεταλλικό μπολ, το οποίο τοποθετούμε σε μπεν μαρί. Αφήνουμε την κουβερτούρα να μισολιώσει, ανακατεύοντας συχνά. Παράλληλα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και, λίγο πριν βράσει, την αδειάζουμε στη μισολιωμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει όλη η σοκολάτα και να γίνει ένα ομοιογενές, λείο μείγμα. Το αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει για 30 λεπτά, ανακατεύοντας που και που. Θα σφίξει ελαφρώς.
Σπάμε τα μπισκότα στα έξι και τα προσθέτουμε στο μείγμα της σοκολάτας, μαζί με το λικέρ, τα καρύδια, το ξύσμα και τα ξερά φρούτα. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 - 26 εκ.
Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για αρκετές ώρες, μέχρι να σφίξει και την ξεφορμάρουμε. Πριν σερβίρουμε, την αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.