Sachertorte (Ζάχερτόρτε)
Το παραδοσιακό αυστριακό κέρασμα, δια χειρός Γρηγόρη Γαστεράτου.
- 170 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 170 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 200 γρ. ζάχαρη
- 10 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια (είναι πολλά, αλλά στη μερίδα αντιστοιχεί λιγότερο από ένα)
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 250 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
Για το γλάσο
- 50 γρ. έτοιμο γλυκό βανίλια (υποβρύχιο)
- 150 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
ΔιαδικασίαΛιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ (με το φτερό, σε δυνατή ταχύτητα) το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν ελαφρώς. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 5 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε και τη λιωμένη σοκολάτα και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ (να είναι εντελώς στεγνός). Ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια με το αλάτι και τα χτυπάμε με το σύρμα σε σφιχτή μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα, από κάτω προς τα πάνω, για να μην ξεφουσκώσει. Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Καλύπτουμε τον πάτο μιας φόρμας διαμέτρου 25 εκ. με αντικολλητικό χαρτί (το κόβουμε ακριβώς στη διάμετρο της φόρμας). Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και ψήνουμε για 50 - 60 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσέρκι ίδιας διαμέτρου, το οποίο ακουμπάμε πάνω σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
Μόλις κρυώσει το γλυκό, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε στη μέση οριζοντίως (όπως το παντεσπάνι), έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο παχείς δίσκοι. Ακουμπάμε τον ένα δίσκο σε μια πιατέλα και με μια σπάτουλα τον αλείφουμε με το 1/3 της μαρμελάδας. Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο και αλείφουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του γλυκού με την υπόλοιπη μαρμελάδα. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα, έτσι ώστε να σφίξει η μαρμελάδα και το παντεσπάνι.
Γλάσο: Βάζουμε το γλυκό βανίλια να λιώσει σε μπεν μαρί. Οταν λιώσει, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτή και να γίνει ένα ομοιογενές γλάσο.
Συναρμολόγηση: Ακουμπάμε το γλυκό σε μια σχάρα με ποδαράκια. Ρίχνουμε από πάνω το γλάσο και με μια σπάτουλα το απλώνουμε ώστε να καλυφθεί το γλυκό ολόκληρο. Πριν σερβίρουμε, περιμένουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο· για να συντομεύσουμε το χρόνο αναμονής, βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο. Αν δεν έχει πολλή ζέστη, όμως, το διατηρούμε εκτός ψυγείου.
ΣυμβουλέςΠαραδοσιακά η ζάχερτορτε περιέχει μαρμελάδα βερίκοκο, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε άλλη.