Γιορτινό κέρασμα

Μελιτίνια

{
Φωτογραφίες ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΤΗ
}

Παραδοσιακό πασχαλινό γλυκό από τη Σαντορίνη.

Υλικά

Ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών, ελαφρώς χτυπημένα με αυγοδάρτη
  • 1 σφηνάκι ρακί
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 250 γρ. νερό (ανάλογα με το αλεύρι, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε 10 γρ. νερό)

Γέμιση 

  • 500 γρ. νωπή μυζήθρα ανάλατη
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος, λιωμένο στο μπρίκι
  • 1 κουτ. γλυκού κρύσταλλοι μαστίχας, κοπανισμένοι ή τριμμένοι στο μούλτι με λίγη
  • από τη ζάχαρη της συνταγής, μέχρι να γίνουν σκόνη 
  • κανέλα για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Μερίδες 30
Προετοιμασία 1 ώρα Ψήσιμο 25΄ - 30΄

ΔιαδικασίΖύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ, έως ότου η ζύμη γίνει μαλακή και ελαστική. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

 

Γέμιση: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, ή σε ένα μεγάλο μπολ, με το μίξερ χειρός, το τυρί με τη ζάχαρη και το μέλι. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με ένα πιρούνι και τα προσθέτουμε στο μείγμα του τυριού, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Σταδιακά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε έως ότου ενσωματωθούν στο μείγμα.

 

Μελιτίνια: Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και βάζουμε επάνω τη ζύμη. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε όσο το δυνατόν πιο λεπτό φύλλο, πάχους περίπου 3 χιλιοστών, και κόβουμε, με κουπάτ (κόφτες για μπισκότα) ή χρησιμοποιώντας ένα αναποδογυρισμένο φλιτζάνι, στρογγυλούς δίσκους με διάμετρο περίπου 10 εκ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε από μία κουταλιά γέμιση.

 

Σηκώνουμε τη ζύμη γύρω-γύρω από τη γέμιση και με τα δάχτυλα αρχίζουμε να «τσιμπάμε» την περιφέρεια του δίσκου γύρω από τη ζύμη, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα είδος μικρής τάρτας με δαντελωτό σχήμα. Οσο περισσότερα τσιμπήματα έχει η ζύμη, τόσο πιο άξια θεωρείται η Σαντορινιά νοικοκυρά που τα ετοίμασε. Αν δυσκολεύεστε, μπορείτε να παραλείψετε τα τσιμπήματα και να στρώσετε για ευκολία τη ζύμη σε φορμάκια για τάρτες ή απλώς να τα φτιάξετε σαν τυροπιτάκια, διπλώνοντας το δίσκο στη μέση και πιέζοντας τις άκρες του να κολλήσουν. 

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε τα μελιτίνια σε ένα ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, και τα ψήνουμε στους 180° C για περίπου 25΄- 30΄ λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Οταν κρυώσουν κάπως, τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

 

Συμβουλές

• Αν δεν έχουμε χρόνο, μπορούμε να φτιάξουμε τα μελιτίνια με έτοιμη ζύμη κουρού.

• Eπειδή υπάρχουν διάφορα είδη μυζήθρας, με διαφορετική περιεκτικότητα σε νερό, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1 - 2 κουτ. σούπας ψιλό σιμιγδάλι στη γέμιση, αν βγαίνει υδαρής.

 

Facebook: Anastasia's Cakes & Cookies  

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ